Linkuri accesibilitate

Eurobarometru. Efectul pandemiei asupra UE: prioritatea trebuie să fie reducerea sărăciei


Ultimul Eurobarometru comandat de Parlamentul European arată că mai mulți cetățeni comunitari sunt optimiști în ce privește evoluția lucrurilor în acest an, în special datorită planului de relansare economică. Astfel, 72% cred că planul va permite țărilor lor să-și revină mai repede în urma efectelor negative ale pandemiei de coronavirus.

Spre deosebire de francezi, care se află la coada plutonului, cu doar 62% încredere în planul de relansare economică al UE, românii sunt mai optimiști, 72%, dar foarte încrezători, plasându-se în top, sunt cei din Irlanda și Malta cu 92% și 91%.

Din acest motiv a crescut cu 10 % și opinia pozitivă față de Uniunea Europeană, care se plasează acum la o medie de 50%. În același timp, 66% din cei care au participat la sondaj se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii.

Din acest punct de vedere, cei mai favorabili sunt tot cetățenii din Irlanda, 77%, urmați de cei din Portugalia, 67%, în timp ce în România se află la 52 de procente, departe însă de Slovacia cu 37% și de Austria cu 36%.

Cu toate acestea, mulți cetățeni vor în continuare reformarea UE , 44%, doar 27% susțin UE în actuala formă. 21% privesc UE cu scepticism, dar spun că ar putea sa-și schimbe opinia în condițiile unor reforme radicale.

Pe de altă parte, opiniile cetățenilor comunitari despre modul în care pandemia va influența situația economică și viața lor nu sunt dintre cele mai optimite. Astfel, 52 % spun că din acest punct de vedere situația va fi la fel, iar 24% cred că va fi chiar mai proastă decât de prezent. Cât privește situația economică, 53% declară că aceasta nu se va îmbunătăți în 2021.

Pe acest fond, cetățenii UE plasează în topul priorităților Uniunii, lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale (48%), combaterea terorismului, 35%. Importante sunt măsurile pentru îmbunătățirea accesului la o educație de calitate pentru toți , 33%, și protejarea mediului înconjurător 32%.

XS
SM
MD
LG