Linkuri accesibilitate

Eurojust: Grupare infracțională românească, anihilată. Arestări în Spania, Portugalia și România


Gruparea este suspectă și de spălare de bani

Autoritățile din Spania, România și Portugalia au arestat, sub coordonarea Eurojust, cu sprijinul Europol, 42 de suspecți în timpul unei acțiuni împotriva unui grup infracțional organizat.

Grupul, format preponderent din familii românești, a jefuit mii de victime, în special spaniole, de ceasuri și bijuterii care au fost topite și transformate apoi în lingouri de aur.

Profiturile estimate depășesc 1 milion de euro. În timpul operațiunii au fost percheziționate douăsprezece case și confiscați aproximativ 41.000 de euro, zece mașini de lux, peste 400 de ceasuri de lux, bijuterii și telefoane mobile.

Gruparea a acționat inițial în Franța, pentru ca apoi să se mute în Germania, Italia, iar în ultimii ani în Spania.

Metoda folosită este numită în argou „trucul colierului”.

Sub pretextul că nu se descurcă și au nevoie de îndrumări, membrii grupării solicitau ajutor, în special persoanelor vârstnice sau vulnerabile.

Ca semn de recunoștință pentru ajutorul pe care l-a oferit, persoana în cauză era strânsă în brațe, timp în care era lăsată fără ceas, lănțișoare, bijuterii, după care autorul tâlhăriei fugea la un autoturism care aștepta în apropiere.

Atunci când victima opunea rezistență, aceștia foloseau chiar și violența.

În ultimii ani, autoritățile din Spania au primit aproape 6.000 de plângeri cu privire la grupul infracțional.

Anchetatorii spanioli au găsit legături cu un alt clan român, cu sediul în Spania, care transforma veniturile obținute în lingouri de aur și argint, pe care apoi le duceau în România.

Pe lângă furturile pe scară largă, persoanele arestate sunt suspecte și de spălare de bani.

Investigațiile financiare și înghețarea activelor, precum și perchezițiile și confiscarea bunurilor au fost făcute de anchetatorii români, ca membri ai echipei comune de anchetă susținută de Eurojust, unde s-a aflat și centrul de coordonare.

La solicitarea autorităților spaniole, înainte de acțiunea concertată din cele trei țări au avut loc trei întâlniri de coordonare.

Europol a contribuit cu informații analitice.

Operațiunea a fost realizată cu succes de Poliția Națională Spaniolă în cooperare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din Ialomița.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG