Linkuri accesibilitate

Euronews deschide o televiziune în România. Ioana Avădani: „Au găsit o zonă neacoperită"


Canalul de știri paneuropean Euronews a anunțat lansarea unei noi televiziuni în România, în parteneriat cu cu Universitatea Politehnica, pornind de la stația deja existentă UPB Sigma TV.

Michael Peters, CEO al Euronews, a subliniat în anunțul de lansare a televiziunii că „Euronews România va livra o ofertă care lipsește astăzi în peisajul media național", iar jurnaliștii postului „vor lucra conform valorilor Euronews precum independența, imparțialitatea și linia editorială „All Views” (Toate Punctele de Vedere) a canalului".

Într-o discuție cu Europa Liberă, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a arătat că noul post de televiziune se va lansa pe o zonă de piață rămasă neacoperită.

Cred că spune mai multe (nr. anunțul făcut de CEO-ul Euronews) despre modul în care se poziționează și se descrie Euronews . Întotdeauna pe piață ar trebui să fie loc pentru o sursă de informație echidistantă și cuprinzătoare. Sloganul Euronews este - toate punctele de vedere. Dincolo de lucrul acesta putem să ghicim, este strict o chestiune de speculație, că investitorii Euronews au văzut că există pe piața de media o nișă care să le permită să devină jucători profitabili. Este o zonă care este neacoperită, zona de televiziune echidistantă", ne-a declarat Ioana Avădani.

Directorul CJI a arătat că în spatele deciziei trebuie să fie unele calcule de oportunitate bine analizate pentru justificarea costurilor pe care le cere o televiziune de știri.

Canalele de știri sunt foarte scumpe, producerea materialelor pentru canale de știri este foarte costisitoare. Nicăieri în lume, după știința mea, canalele de știri nu sunt profitabile prin ele însele, iar apariția a încă unui canal de știri pe piața românească îmi stârnește curiozitatea. Este de văzut care este atractivitatea pieței românești pentru un astfel de proiect", a subliniat Ioana Avădani.

O întrebare importantă este de unde va atrage noul post de televiziune, al șaselea pe nișa de știri, audiență având în vedere publicul românesc care se îndreaptă mai mult spre zonele media comerciale.

„Aici este marele meu semn de întrebare, care este studiul de piață pe care și-a bazat decizia Euronews de a intra pe piața românească. Dacă ne uităm la ce declară telespectatorii își doresc știri serioase, emisiuni, analize profunde. Dacă ne uităm la cifrele de audiență vedem că preferințele se îndreaptă spre cu totul alte produse - emisiune de divertisment, de infotainment (nr. combinație de informații și divertisment), show-urile în care se dezbat tot felul de chestiuni care sunt sau nu relevante pentru interesul public. Aș fi foarte curioasă să văd acest studiu de piață care a stat la baza deciziei", afirmă directorului Centrului pentru Jurnalism Independent.

Momentan nu se cunosc multe detalii, dar noul canal de știri va fi lansat în parteneriat cu Universitatea Politehnica, o decizie anunțată ca una de sprijin logistic, dar fără vreo interferență în zona editorială.

Gabriel Petrea, fost candidat Pro România în alegerile parlamentare din decembrie, fost deputat PSD, ministru al Dialogului Social în guvernele Grindeanu și Tudose, viceprimar la sectorul 6 din partea PSD, este directorul de proiect al Euronews România.

Nominalizarea este explicată prin faptul că Petrea este în același timp și director general adjunct al Universității Politehnica (funcție pe care o ocupă de 8 ani), cu care Euronews va lansa, în parteneriat, postul de știri în România. Universitatea Politehnica este condusă de Mihnea Costoiu, fost senator PSD și ministru delegat pentru Cercetare în guvernul Ponta.

Am fost ales de Consiliul de Administrație al Universității, format din 30 de persoane. Nu cred că trecutul meu politic ar putea afecta noul post de știri. Mai mult, eu am atribuții doar pe zona administrativă. După cum am anunțat, redactor-șef va fi altcineva, o persoană aleasă în mod transparent.

Eu mi-am dat demisia din Pro România și nu mai am legături cu zona politică”, a spus Gabriel Petrea pentru Paginademedia.ro.

Lansarea Euronews România este programată pentru finalul anului, iar echipa va ajunge la peste 100 de angajați la nivel local, spun reprezentanții postului.

XS
SM
MD
LG