Linkuri accesibilitate

Europa Liberă, citată în raportul Departamentului de Stat al SUA privind cenzurarea presei


În majoritatea cazurilor, spune raportul Departamentului de Stat, reportajele nu menționează că reprezintă publicitate politică.
În majoritatea cazurilor, spune raportul Departamentului de Stat, reportajele nu menționează că reprezintă publicitate politică.

Europa Liberă este citată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România.

„Conform Radio Europa Liberă, în primele șapte luni ale anului, cele două principale partide politice aflate la guvernare, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, au cheltuit împreună peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) în contracte cu anumite instituții de presă care au făcut în principal acoperire proguvernamentală și au evitat subiecte de interes public care ar fi stânjenit guvernul”, se spune în Raportul Departamentului de Stat pe anul 2023.

În majoritatea cazurilor, spune raportul Departamentului de Stat, reportajele nu menționează că reprezintă publicitate politică.

Mass-media independentă a raportat că astfel de practici au fost utilizate atât în 2022 cât și în 2021 și că guvernul ar fi cheltuit peste 12 milioane euro, echivalentul a 12,84 milioane de dolari, pentru cheltuieli media nedezvăluite pe parcursul anului 2021.

Reporterii independenți și ONG-urile media au susținut că finanțarea a dus la cenzură și autocenzură guvernamentală și a avut ca efect oprirea criticilor din presă, dezinformarea publicului și afectarea gravă a pieței media prin concurență neloială.

În iunie, postul privat de televiziune Digi24 l-a concediat pe popularul analist Cristian Tudor Popescu după ce a criticat guvernarea și pe politicieni din cauza noilor legi privind securitatea națională.

Popescu a susținut că legile propuse ar fi putut acorda Serviciului Român de Informații puterile echivalente ale serviciilor de informații din epoca comunistă.

El a criticat, de asemenea, postul pentru că ar fi promovat filmări false despre războiul Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG