Linkuri accesibilitate

Radio Europa Liberă deschide un nou birou în Lituania, pentru jurnaliști din Belarus și Rusia


Sediul RFE/RL din Praga, Hagibor, exteriorul clădirii, 4 decembrie 2013.
Sediul RFE/RL din Praga, Hagibor, exteriorul clădirii, 4 decembrie 2013.

Radio Europa Liberă (RFE/RL) a deschis un nou birou în capitala Lituaniei, Vilnius, pe 10 ianuarie, în ceea ce radiodifuzorul, finanțat de Congresul SUA, a numit „cel mai recent pas dintr-o strategie complexă de a contracara dezinformarea generalizată a Rusiei și de a ajunge la noi audiențe cu știri și informații de încredere și independente.”

Facilitățile din Vilnius vor găzdui jurnalişti exilați din Belarus, după ce regimul lui Aleksandr Lukașenko a percheziționat și sigilat biroul Radio Europa Liberă de la Minsk, la jumătatea anului 2021, la aproape un an după alegerile prezidențiale despre care opoziția a spus că au fost trucate.

Lukașenko a desemnat apoi Radio Europa Liberă drept o „organizație extremistă”, criminalizând efectiv atât distribuirea, cât și urmărirea știrilor realizate de serviciul de la Minsk.

Radiodifuzorul a menționat în declarația sa privind lansarea biroului din Vilnius că doi dintre jurnaliștii săi, Igar Losik și Andrey Kuznechyk, „rămân închiși pe nedrept de regimul Lukașenko”.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, președintele parlamentului lituanian, Viktorija Cmilyte-Nielsen, liderul din exil al opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, și ambasadorul SUA, Robert Gilchrist, erau așteptați să se alăture președintelui Radio Europa Liberă, Jamie Fly, la evenimentul care a marcat inaugurarea.

Într-o declarație, Fly a mulțumit lui Nauseda și guvernului Lituaniei pentru „sprijinul ferm pentru misiunea RFE/RL”.

„Noul nostru birou din Vilnius este o dovadă a parteneriatului de decenii al RFE/RL cu poporul lituanian”, a spus Fly.

„Ne va permite să oferim audienței noastre din Belarus știri exacte și veridice. Sunt extrem de mândru de jurnaliştii noștri care au sacrificat atât de mult pentru a îndeplini această misiune și care au găsit acum un refugiu sigur în Lituania.”

Biroul din Vilnius va găzdui, de asemenea, personalul Current Time, o platformă video de 24/24 de ore în limba rusă, al cărei scop este să contracareze „propaganda Kremlinului sau orice altă propagandă de stat”, a spus compania.

XS
SM
MD
LG