Europa și-a tăiat ramura pe care stă, scrie Corriere della Sera, explicând că biocapacitatea continentului (capacitatea pe care ecosistemele o au de a se reînnoi de-a lungul unui an pentru a oferi omenirii hrană, fibre, lemn și pământ) poate fi considerată epuizată. Potrivit celui mai recent raport întocmit de World Wide Fund și Global Footprint Network, pe 10 mai europenii, din cauza stilului lor de viață, au "epuizat" resursele regenerabile produse în cursul unui an, acestui an, potrivit Rador.
Dacă întreaga lume ar trăi ca europenii, s-ar fi tăiat mai mulți copaci înainte de timp, s-ar fi prins mai mulți pești decât sunt capabile să regenereze ecosistemele oceanice, s-ar fi cultivat mai mult pământ, s-ar fi emis mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă decât sunt capabile să absoarbă într-un an întreg pădurile și oceanele. Ecosistemele Europei au exploatat deja toată capacitatea pe care o aveau de a se reînnoi în acest an, iar în celelalte 235 de zile ale anului nu vom face altceva decât să erodeze capitalul natural.
Așa cum a explicat World Wide Fund, cu doar 7% din populație, Europa utilizează 20% din biocapacitatea Pământului (capacitatea ecosistemelor de a se reînnoi) și are a doua amprentă ecologică a lumii după SUA, cu niveluri de consum care, dacă ar fi împărtășite de toți locuitorii lumii, ar fi nevoie de 2,8 planete pentru a le satisface. Cifre care întăresc mesajului pe care întreaga lume ambientalistă - de la studenții afiliaţi mișcării a cărei icoană este tânăra suedeză în vârstă de 16 de ani, Greta Thunberg, la ONG-uri, de la asociații de companii pentru dezvoltare durabilă, la sute de autorități locale, cum ar fi municipalitățile, l-a transmis liderilor UE, reuniți la Sibiu. Cerându-le să acorde prioritate acțiunilor privind clima. Pentru că fără, «nu există viitor», aşa cum scria pe un banner al Greenpeace derulat la evenimentul pe care elevii din întreaga Europă l-au ținut în orașul românesc.
În declarația finală a summitului de la Sibiu, printre cele zece angajamente semnate de liderii UE, mediul și schimbările climatice ocupă doar ultima linie. "Ar fi putut fi un moment de cotitură, însă nu a fost", a comentat directorul World Wide Fund Europe, Ester Asin. Cu toate acestea, mobilizarea continuă, cu scopul de a obține de la Consiliul European din iunie un angajament clar al șefilor de guvern ai UE privind un obiectiv cu emisii nete zero pentru anul 2050. Opt țări (Franța, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia) au sprijinit deja propunerea înaintea summitului, iar la Sibiu, s-a unit şi Letonia.
Facebook Forum