Linkuri accesibilitate

Europarlamentare 2019. Rezultate finale. PNL, 10 mandate, PSD, 9 mandate, USR-PLUS, 8, iar PMP, ProRomânia și UDMR, câte două


Zestrea de mandate pe care familiile politice europene le primesc din România
Zestrea de mandate pe care familiile politice europene le primesc din România

Cât vor conta delegațiile românești în grupurile politice din Parlamentul European.

Liberalii au câștigat zece din cele 33 de mandate de europarlamentari în noul Parlament European, potrivit anunțului Biroului Electoral Central. PSD a obținut nouă mandate, iar alianța USR-PLUS, care este la mai puțin de un procent distanță, are 8 mandate de europarlamentar.

O mențiune. Îi luna iulie, la deschiderea Parlamentului European, vor merge doar 32 de europarlamentari, iar în momentul în care Brexit-ul se consfințește, va pleca și cel de-al 33-lea europarlamentar. El este de la PSD, Victor Negrescu, și reprezintă cel de-al nouălea mandat al social-democraților. Așadar, până la ieșirea oficială a Marii Britanii, PSD are opt mandate, iar Victor Negrescu stă acasă.

La egalitate, cu câte două mandate, sunt ProRomânia, formațiunea condusă de Victor Ponta, partidujl lui Traian Băsesu, PMP, și UDMR.

Pe grupurile politice europene, Partidul Popularilor Europeni beneficiază de 14 din cele 33 de mandate, care sunt aduse de PNL, PMP și UDMR. Practic, din cele 179 de mandate câte va avea PPE în viitorul legislativ, cele 14 mandate ale celor trei partide vor plasa România pe locul al treilea ca importanță, după Germania, care i-a adus PPE 29 de mandate, și Polonia, cu 17 mandate.

Socialiștii, în cazul în care Viorica Dăncilă va „dezgheța” relațiile cu PES, ar putea avea, în final, 11 mandate românești, în cazul în care va fi acceptată în acest grup și formațiunea lui Victor Ponta, ProRomânia. Socialiștii europeni au 152 de mandate în PE, iar cele mai multe voturi vin din Spania (20 de mandate) și Italia (19). PSD, fără partidul lui Ponta, ar fi a șaptea delegație ca importanță, în interiorul PES.

De asemenea, grupul ALDE, la care aderă și formațiunea condusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, va primi în rândurile sale cei opt parlamentari de la USR-PLUS. ALDE-Macron au 109 mandate, supremația aparținându-i Franței, cu 21 de mandate, urmată de cele 17 mandate ale Marii Britanii (până la Brexit). Pe locul al treilea, la egalitate cu Spania, ar urma alianța condjusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG