Linkuri accesibilitate

Încă doi europarlamentari au fost arestaţi în scandalul Qatargate


Parlamentul European a ridicat joi imunitatea celor doi eurodeputaţi, Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, pentru ca aceștia să poatp fi audiaţi de anchetatori, întrucât sunt vizaţi de justiţia belgiană în presupusul scandal de corupţie legat de Qatar şi Maroc.
Parlamentul European a ridicat joi imunitatea celor doi eurodeputaţi, Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, pentru ca aceștia să poatp fi audiaţi de anchetatori, întrucât sunt vizaţi de justiţia belgiană în presupusul scandal de corupţie legat de Qatar şi Maroc.

Procurorii belgieni l-au arestat vineri pe un eurodeputat şi l-au reţinut pe un altul pentru interogatoriu în legătură cu scandalul de corupţie „bani contra influenţă" care a afectat Parlamentul European la sfârşitul anului trecut, relatează Reuters.

Poliţia financiară italiană, acţionând în numele procurorilor federali belgieni, l-a arestat pe europarlamentarul italian Andrea Cozzolino la o clinică din Napoli, unde acesta îşi făcea un control medical, au declarat pentru Reuters două surse din Partidul Democrat din care face parte Cozzolino.

La rândul lor, procurorii belgieni au anunţat că au reţinut un europarlamentar, pe care l-au identificat doar cu iniţialele „M.T.", dar despre care o sursă apropiată cazului a spus că este belgianul Marc Tarabella.

Celor doi li se ridicase imunitatea parlamentară la începutul acestei luni. Ambii fac parte din grupul socialiştilor şi democraţilor, de centru-stânga.

Prin intermediul avocaţilor lor, Cozzolino şi Tarabella negaseră anterior comiterea de infracţiuni şi au declarat că sunt gata să răspundă la întrebările autorităţilor belgiene. Qatarul a negat, de asemenea, orice comportament ilegal, în timp ce Marocul s-a plâns de "hărţuire judiciară".

Autorităţile belgiene au percheziţionat vineri locuinţa lui Tarabella din Anthisnes, în estul Belgiei, precum şi Primăria din localitate şi o cutie de valori de la o bancă din oraşul vecin, Liege

Scandalul „bani contra influenţă” a început în decembrie, când autorităţile belgiene au pus sub acuzare patru persoane de la Parlamentul European pentru acuzaţii potrivit cărora Qatarul, gazda Cupei Mondiale de fotbal, le-a dat bani şi cadouri pentru a influenţa anumite voturi în forul european.

În decembrie 2022, Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședinte a Parlamentului European în urma acuzațiilor de corupție în care era implicat guvernul Qatarului. Eva Kaili a fost demisă cu 625 „pentru” și doar unul împotrivă.

Scandalul a primit numele de „Qatargate", dar ulterior au apărut informaţii că şi Marocul ar fi implicat.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

XS
SM
MD
LG