Linkuri accesibilitate

Loreen, din Suedia, câștigă Eurovisionul. Orașul concurenților din Ucraina, bombardat simultan cu spectacolul


Loreen a devenit al doilea artist care câștigă de două ori Eurovisionul, după Johnny Logan. A mai obținut trofeul în 2012, cu hitul internațional Euphoria.
Loreen a devenit al doilea artist care câștigă de două ori Eurovisionul, după Johnny Logan. A mai obținut trofeul în 2012, cu hitul internațional Euphoria.

Cântăreața suedeză Loreen a câștigat sâmbătă noapte marea finală a concursului muzical Eurovision și a devenit doar al doilea artist cu două trofee ale competiției.

Orașul din care provin artiștii care au reprezentat Ucraina în finală a fost atacat cu rachete cu puțin timp înainte de momentul lor artistic.

Loreen, care a interpretat piesa „Tatoo”, a obținut un avans considerabil în fața principalilor după punctajele juriilor naționale, de specialitate.

Punctele obținute și de la votul telespectatorilor i-au fost suficiente pentru ca artista să obțină a doua sa victorie la Eurovision, după cea din 2012. Pe locurile 2 și 3 s-au clasat Finlanda și Israel.

Orașul concurenților din Ucraina, atacat cu rachete înainte de momentul artistic

Artiștii care au reprezentat Ucraina, din grupul Tvorchi, au scris pe Instagram, cu doar câteva minute înainte de spectacol, că tocmai au aflat, din mediul online, că orașul lor de origine, Ternopîl, a fost atacat cu rachete de către forțele rusești.

Șeful administrației militare din regiunea din vestul Ucrainei, Volodymyr Trush, a anunțat că două persoane au fot rănite în urma unor atacuri cu rachetă asupra unei zone cu depozite comerciale din Ternopîl, notează BBC.

Trupa Tvorchi din Ucraina a interpretat piesa „Heart of steel” pe scena finalei Eurovision.
Trupa Tvorchi din Ucraina a interpretat piesa „Heart of steel” pe scena finalei Eurovision.

„Ternopîl este numele orașului nostru de origine, care a fost bombardat de Rusia în timp ce am cântat pe scena Eurovision despre inimile noastre de oțel, invincibiltate și voință”, a scris trupa pe contul de Instagram, după momentul artistic.

Reprezentanții Ucrainei s-au clasat pe locul 6 în marea finală.

Tvorchi este alcătuită din Andrii Hutsuliak și vocalistul de origine nigeriană Jeffery Kenny.

Ucraina a câștigat anul trecut Eurovisionul, prin Kalush Orchestra, dar evenimentul din acest an a fost organizat în Marea Britanie (ocupanta locului doi în 2022) la Liverpool, din motive de siguranță.

Kate Middleton, la pian, în timpul momentului Kalush Orchestra

Unul din momentele-surpriză ale serii a avut loc chiar în deschiderea spectacolului: prințesa de Wales, Kate Middleton, soția prințului moștenitor al tronului Marii Britanii, cântând la pian.

Este vorba de un fragment dintr-un scurt clip, înregistrat de prințesă în castelul Windsor și inserat, alături de alte fragmente muzicale, într-o variantă adaptată a piesei Stefania, pe care Kalush Orchestra, câștigătorii de anul trecut, au interpretat-o în deschierea evenimentului.

Mai jos, momentul oferit de Kalush Orchestra și mai mulți artiști. Fragmentul în care prințesa de Walles cântă la pian e inserat de la minutul 2.38.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG