Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV.Câți bani s-au plătit pentru ca bannerele cu Iohannis, Dăncilă, Barna și Paleologu să se vadă în toată țara


Cele mai mari sume au fost plătite din banii publici de PNL și PSD pentru campania outdoor a lui Klaus Iohannis, respectiv Viorica Dăncilă, pe locul trei se situează Dan Barna, iar pe locul al patrulea este Theodor Paleologu.
Cele mai mari sume au fost plătite din banii publici de PNL și PSD pentru campania outdoor a lui Klaus Iohannis, respectiv Viorica Dăncilă, pe locul trei se situează Dan Barna, iar pe locul al patrulea este Theodor Paleologu.

Campania pentru prezidențiale a început în mod oficial pe 12 octombrie, dar partidele au început să împânzească orașele cu bannere încă de la sfârșitul lunii august. Europa Liberă le-a cerut partidelor care primesc subvenție să spună ce sume au fost investite în afișajul outdoor.

Perioada de precampanie nu este strict reglementată din punct de vedere legal, iar partidele folosesc banii publici pentru a-și lansa candidații printr-un afișaj outdoor agresiv. Formațiunile politice profită de vidul din legislație care nu le interzice să își monteze bannere cât un bloc sau pe fiecare stâlp de pe principalele bulevarde. De asemenea, în perioada de lansarea oficială a competiției electorale apar corturile de campanie, în care se strâng semnăturile necesare candidaturii la prezidențiale. Pentru a putea candida, fiecare pretendent a trebuit să adune 200.000 de semnături.

De la precedenta campanie electorală, cea din 2014, legea s-a modificat substanțial. Dacă în urmă cu cinci ani, candidații la alegerile prezidențiale puteau avea în campanie bannere uriașe, acest lucru a fost interzis prin noua lege electorală. În timpul campaniei electorale, care este reglementată la doar 30 de zile înaintea primului tur de scrutin, candidații pot avea doar afișe de dimensiuni reduse, care să fie lipite în locuri special amenajate.

De aceea, partidele au furat startul campaniei și au băgat sume mari de bani în afișajul outdoor în perioada de precampanie. Data oficială a începerii campaniei electorale a fost 12 octombrie, iar înainte de acest moment figurile candidaților au putut să fie văzute pe blocuri, diferite clădiri sau pe stâlpi. După 12 octombrie, toate bannerele au dispărut, fiind interzise prin lege.

PNL a plătit peste un milion de euro pentru Iohannis

  • Partidul Național Liberal a răspuns, la solicitarea Europei Libere, că „suma cheltuită în perioada 1 septembrie – 11 octombrie pentru afișajul outdoor al candidatului PNL la prezidențiale, Klaus Iohannis, a fost de 4.685.242 lei fără TVA”. Liberalii precizează că suma a fost achitată integral din subvenția primită în acest an de PNL.

Subvenția care intră în conturile PNL în acest an va fi de aproape 66 milioane de lei.

În răspunsul obținut de Europa Liberă, se precizează că, din suma totală plătită în precampanie, afișajul outdoor pentru candidatul Klaus Iohannis a fost în București în valoare de 1.084.000 lei.

PSD a cheltuit aproape 5 milioane de lei pentru Dăncilă

PSD a cheltuit pentru candidata sa la prezidențiale o sumă apropiată de cea plătită de PNL pentru actualul președinte. Europa Liberă a solicitat social-democraților să precizeze ce sumă a fost reprezentat subvenția de stat și la cât s-a ridicat finanțarea privată.

  • „În perioada 1 septembrie – 11 octombrie, PSD a cheltuit pentru propagandă politică, respectiv afișaj outdoor, suma de 4.900.555,37 lei din subvenții de la bugetul de stat și suma de 96.832,11 lei din finanțare privată”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă.

PSD beneficiază în 2019 de o subvenție de aproape 144 de milioane de lei de la bugetul de stat. Ea fost majorată față de subvenția din 2018, care a fost de aproape 100 milioane de lei, după ce un amendament al fostului trezorier PSD, Mircea Drăghici, a trecut de Parlament.

USR-PLUS au plătit de 400.000 de euro pentru Dan Barna

Alianța USR-PLUS beneficiază de subvenția pe care o primește USR în calitate de partid parlamentar. Valoarea acesteia pentru anul în curs este de peste 19 milioane de lei.

  • „Suma cheltuită în perioada 1 septembrie - 11 octombrie pentru afișajul outdoor al candidatului USR PLUS la prezidențiale, Dan Barna, a fost de 400.000 de euro în total, ceea ce include producția, transportul, instalarea și închirierea spatiilor. Întreaga sumă pentru afișajul outdoor a fost plătită de secretariatul general de la nivel central din subvenția primită lunar de USR, sumele obținute de partid din cotizații revin filialelor locale și sunt folosite pentru proiecte în teritoriu”, este răspunsul oferit de USR pentru Europa Liberă.

Pentru ca fața lui Dan Barna să se vadă în Capitală, cei de la USR au alocat pentru afișajul outdoor „aproximativ 135.000 de euro”.

Peste 200.000 de euro pentru Th. Paleologu de la PMP

PMP a plătit mai puțin decât partidele mari pentru candidatul Theodor Paleologu.

  • „Contractul PMP pentru afișajul outdoor este în valoare de 206.164, 44 euro, inclusiv TVA. Până în prezent, suma achitată este de 189,092 lei, sumă provenită din subvenții. Diferența urmează să fie achitată după campania electorală din subvenții și cotizații. Menționăm că a fost încheiat un contract cadru pentru toată țara„

Subvenția PMP în acest an este de peste opt milioane de lei.

Sumele cheltuite în perioada de precampanie nu sunt rambursate după alegerile prezidențiale de Autoritatea Electorală Permanentă.


  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG