Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV AEP confiscă aproximativ 800.000 de lei de la PPU după campania prezidențială a candidatei lui Voiculescu


Ramona Bruynseels
Ramona Bruynseels

Autoritatea Electorală Permanentă a decis să confiște aproape 800.000 de lei (170.000 euro) de la Partidul Puterii Umaniste (PPU), din cauza neregulilor privind cheltuirea banilor în campania de la prezidențiale. Candidata PPU a fost Ramona Ioana Bruynseels.

Bruynseels a fost aruncată în bătălia electorală din 2019 de Dan Voiculescu, postul de televiziune Antena 3 oferindu-i spații generoase de promovare electorală.

Paguba după alegerile prezidențiale poate depăși însă 2.4 milioane de lei (510.000 euro). Conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, candidata PPU a beneficiat în campanie de o finanțare privată de 803.398 de lei.

Partidul Puterii Umaniste nu este partid parlamentar și nu beneficiază de subvenție de la buget, astfel că întreaga resursă financiară pentru campania prezidențială a trebuit să fie asigurată din fonduri private. Spre exemplu, Klaus Iohannis a folosit 18.000.000 de lei în campanie, dar întreagă sumă a provenit din subvenția pe care PNL o primește anual de la bugetul de stat.

Potrivit legii, un candidat poate cerea rambursarea sumelor cheltuite în campania electorală dacă a reușit să treacă de pragul de 3% după anunțarea rezultatelor oficiale. Nu a fost însă cazul Ramonei Bruynseels, care a luat sub 3% la scrutinul din luna noiembrie.

PPU nu a făcut o solicitare de rambursare, dar AEP a verificat modul în care s-au utilizat banii în campanie pentru Ramona Ioana Bryunseels.

Controlul Autorității Electorale Permanente a descoperit o problemă majoră în modul în care s-a gestionat din punct de vedere financiar campania candidatei Bruynseels.

Conform unui document consultat de Europa Liberă, în contul de campanie au fost virate contribuții electorale în cuantum de 803.398 lei, dar, până la data încheierii campaniei electorale, Partidul Puterii Umaniste a angajat cheltuieli electorale în valoare de peste 1.59 milioane de lei. Formațiunea politică nu avea voie să antameze cheltuieli fără ca suma să se regăsească în contul de campanie.

Diferența de la opt sute de mii la 1.59 milioane de lei nu a fost însă declarată la Autoritatea Electorală Permanentă, ci a fost descoperită în urma controlului efectuat după încheierea alegerilor. Din acest motiv, 793.600 de lei este suma care urmează să fie confiscată de Autoritatea Electorală Permanentă de la PPU pentru campania Ramonei Ioana Bruynseels.

Legea prevede că pentru campaniile electorale „contribuțiile pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorității Electorale Permanente numai până la data încheierii campaniei electorale”. Partidul Ramonei Bryunseels are dreptul să atace în instanță decizia AEP, dar dacă va pierde procesul va trebui să returneze statului român cei 800.000 de lei.

Bani confiscați de la A. Cumpănașu și B. Stanoevici

AEP a decis să confiște și de la candidatul independent Alexandru Cumpănașu suma 95.519 lei, iar de la candidatul independent Bogdan Stanoevici – 22.930 lei. Autoritatea a decis confiscarea sumei de la Bogdan Stanoevici deoarece acesta a avut venituri în campanie de 20.000 de lei, dar cheltuieli duble.

Liberalii au avut o problemă legată de modul în care au încheiat contractele mandatarilor financiari și au primit o amendă de 50.000 de lei, dar și confiscarea a 49.260 de lei. O amendă de 15.000 de lei a primit și USR după campania de la prezidențiale.

AEP a decis rambursarea finanțărilor private pentru marile partide

Marile partide nu au mai avut probleme la alegerile prezidențiale cu modul în care au cheltuit banii. Cererile de rambursare au fost acceptate de Autoritatea Electorală Permanentă. În total, AEP va rambursa peste 33 de milioane de lei pentru campania de la prezidențiale, cea mai mare sumă fiind în dreptul ProRomânia -11,7 milioane de lei, după campania lui Mircea Diaconu.

  • ALDE

Suma solicitată pentru rambursare – 1.899.407 lei

Suma rambursată – 1.899.407 lei

  • UDMR

Suma solicitată pentru rambursare - 443.534 lei

Suma rambursată 443.534 lei

  • PSD

Suma solicitată pentru rambursare – 3.127.283 lei

Suma rambursată - 3.127.283 lei

  • PNL

Suma solicitată pentru rambursare – 0

Suma rambursată - 0

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG