Pe 26 februarie, consilierii generali de la PSD, PNL, ALDE și PMP au decis, cu vot de două treimi, adică 37 de voturi, înființarea a două noi companii municipale: Energetica Servicii București SA și Termoenergetica SA.
De fapt, a fost vorba despre divizarea unei companii municipale existente - Energetica SA - în aceste două noi firme. Energetica SA fusese declarată ilegală definitiv de Curtea de Apel București.
Și-a votat fiica în Consiliul de Administrație
Un consilier general de la PSD, Orlando Culea, publică pe pagina sa Facebook, argumentele potrivit cărora și votul la aceste două companii ar fi ilegal și, pe cale de consecință, lovit de nulitate.
Culea vorbește fără să dea nume despre un alt consilier PSD care, la momentul votului, a încălcat legislația în vigoare și și-a votat fiica în consiliul de administrație al uneia dintre societățile nou-înființate.
Europa Liberă a căutat componența consiliilor votate și a identificat persoanele: e vorba despre consilierul general din partea PSD Mircea Ardeleanu și fiica acestuia, Georgiana Ardeleanu.
Georgiana Ardeleanu a fost votată (inclusiv) de tatăl său în consiliul de administrație al Energetica Servicii București SA. Fotografia de mai sus reprezintă buletinul de vot publicat pe pagina sa de Facebook de consilierul general USR, Octavian Berceanu. Georgiana Ardeleanu este inspector în instituții din subordinea Primăriei Sectorului 3 din anul 2013.
Legile încălcate
Culea descrie în argumentația sa că „potrivit alin. 2 din art. 46 din Legea nr. 215/2001, hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) sunt nule de drept. La alineatul (1), se interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial. Interesul poate fi personal, sau prin soţ, soţie, rude sau afini până la gradul IV inclusiv.”
Mai departe, Culea descrie faptul că „conform art. 77 alin (2) din Legea nr. 393/2004, consilierii trebuie să anunţe la începutul sedinţei un potenţial conflict, aspect ce se consemnează alături de abţinerea de la vot, în procesul verbal al sedinţei.”
Fără votul consilierului Mircea Ardeleanu, primarul Gabriela Firea nu ar fi trecut aceste două companii prin Consiliul General cu cele două treimi necesare.