Linkuri accesibilitate

Exclusiv. Dominic Fritz: Voi fi foarte prudent față de intenția partenerului meu politic de a reforma cu adevărat primăria


Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei
Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei

După trei contestații și amânări care au depășit o lună de la alegerile locale, Dominic Fritz a fost validat ca primar al Timișoarei. Vineri, 30 octombrie, acesta va depune jurământul.

Europa Liberă: Confirmați că unul dintre judecătorii din completul Tribunalului Timiș care a judecat validare s-a recuzat?

Dominic Fritz: ”Da, el a fost președintele Biroului Electoral care a admis candidatura mea, deci s-a recuzat justificat”.

Europa Liberă: Acesta a fost motivul pentru care completul a amânat pronunțarea?

Dominic Fritz: ”Am înțeles că a fost o consecință, noul judecător a avut nevoie de timp să studieze dosarul și a cerut să se amâne”.

Europa Liberă: Care a fost motivația cererii de a se trimite cazul la Curtea Constituțională?

Dominic Fritz : ”Legea alegerilor locale, unde există acest articol 5 care permite cetățenilor din Uniunea Europeană să candideze, aceasta lege s-a propus să fie trimisă la examinare fiindcă ar fi neconstituțională, nu candidatura mea. Doar că și în Constituția României scrie că și cetățenii europeni au aceleași drepturi cu cetățenii români, așa că nu există niciun motiv de neconstituționalitate, de aceea cererea a fost respinsă”.

Europa Liberă: Veți porni de vineri, 30 octombrie, când veți fi investit, fără viceprimari?

Dominic Fritz: ”Da, fiindcă oricum în prima ședință nu se votează încă viceprimarii, dar sunt hotărât să pornesc cu o echipă cât de completă posibil, cât de curând”.

Europa Liberă: Care este impedimentul pentru o echipă completă? Cere PNL mai mulți viceprimari sau vicepreședinți la Consiliul Județean?

Dominic Fritz: ”Nu am încheiat negocierile cu PNL, dar sunt încrezător că asta se va întâmpla cât de repede posibil. Nu vreau să intru în variantele discutate în negocieri, dincolo de ce am declarat deja public”.

Europa Liberă: Totuși, nu e supărător că doi dintre cei care au contestat validarea au legătură cu PNL? Impietează situația asupra negocierilor?

Dominic Fritz: ”Am luat la cunoștință despre aceste legături, pentru mine e prea devreme să trag concluzii, știu că este vorba despre un membru PNL simplu și un simpatizant. Dar cu siguranță voi fi foarte prudent în ceea ce privește intenția partenerului meu potențial de a reforma cu adevărat primăria Timișoara”.

Europa Liberă: Premierul Orban, șeful național al PNL, nu a deblocat problema când a venit la Timișoara? Mă refer la răspunsul pe care mi l-ați dat la o conferință de presă că „Mami și Tati nu vor rezolva problemele noastre în Banat”.

Dominic Fritz: ”Domnul prim-ministru a spus foarte clar și fără urmă de îndoială că vom guverna împreună și în consiliul local și în cel județean, deci am încredere că PNL se va ține de cuvânt și va găsi o soluție pentru a guverna împreună”.

Europa Liberă: În presă și pe rețelele sociale au apărut imagini și informații, mai mult sau mai puțin verificate, cu documente care se distrug în direcții ale primăriei. Cum veți aborda problema?

Dominic Fritz: ”Mesajul meu către funcționarii publici este foarte clar, funcționarii au o obligație legală de a sesiza autoritățile competente când sunt martori la o ilegalitate. Să fie foarte clar: eu mă voi interesa nu doar de cei care taie și distrug ilegal documente, ci și de cei care văd că se întâmplă fără să sesizeze autoritățile. Voi avea zero toleranță față de cei care se folosesc de întârzierea mai mult sau mai puțin intenționată a validării mele pentru a face miș-mașuri pe ultima sută de metri. Vom vedea când intru în primărie cine sunt persoanele și ce au făcut”.

Europa Liberă: Cu ce picior intrați în Primăria Timișoara, ca primar ales și validat al unui oraș unde sunt multe de făcut?

Dominic Fritz: ”Sunt dreptaci, așadar voi călca cu dreptul, pornesc puternic în direcția bună, știu că sunt multe probleme de rezolvat, multe urgențe în acestă pandemie istorică unde avem un număr record de cazuri. Asta îmi va lua multă energie pentru a coordona, să vedem dacă spitalele sunt bine dotate, să dezvoltăm un sistem de testare pentru Timișoara pentru a ține epidemia sub control. Dar sunt și multe urgențe cum e compania e termoficare Colterm. Mă voi ocupa de reorganizarea primăriei din prima zi. Va fi un proces de analiză, probabil și cu o firmă externă, iar la sfârșitul acestui proces vom avea o imagine clară cum va trebui să restructurăm primăria ca să lucreze eficient și profesionist”.

XS
SM
MD
LG