Linkuri accesibilitate

Exclusiv. Emil Hurezeanu, vehiculat ca viitor premier: „E fake pe toată linia”


Emil Hurezeanu, în 2016, la Târgul de carte de la Frankfurt, la standul Republicii Moldova
Emil Hurezeanu, în 2016, la Târgul de carte de la Frankfurt, la standul Republicii Moldova

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, a declarat, pentru Europa Liberă, că „nu i s-a propus” și „nici nu vrea” să fie desemnat prim-ministru într-un guvern care ar urma să se formeze în cazul în care moțiunea de cenzură ar fi adoptată.

Ambasadorul României în Germania figurează, potrivit unor surse politice, pe lista de posibili premieri despre care partidele de opoziție discută în aceste zile, alături de Ludovic Orban și Sorin Moisă.

Contactat de Europa Liberă, Emil Hurezeanu a spus că lui nu i-a spus ”nimeni, niciodată, nimic”, în legătură cu o eventuală nominalizare în fruntea unui guvern care să-i succeadă celui condus de Viorica Dăncilă în cazul în care moțiunea trece. „Eu nu știu și nu vreau”, a precizat ambasadorul, adăugând că „e fake pe toată linia”.

Ludovic Orban, liderul PNL, este numele cel mai vehiculat în negocierile politice care se poartă pentru formarea unui nou Cabinet, în cazul în care moțiunea de cenzură de pe 10 octombrie va trece. Are însă majoritate în Parlament un Guvern Orban?

În cazul în care Guvernul Dăncilă cade prin votul favorabil moțiunii de cenzură, încep a doua zi consultările președintelui Iohannis cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui prim-ministru, potrivit unor surse politice convergente.

Ludovic Orban este candidatul PNL pentru funcția de premier, însă surse apropiate negocierilor declară că -în acest moment - în jurul numelui său nu se coagulează o majoritate parlamentară, din cauza opoziției lui Victor Ponta și a lui Călin Popescu Tăriceanu, care au spus că nu vor vota un Executiv condus de Orban sau de un membru PNL.

În ultimele zile, cele mai concrete discuții se pare că s-au purtat pe tema unui premier apolitic, care se configurează cu cele mai multe șanse de a întruni acceptul partidelor parlamentare care declară că vor susține moțiunea de cenzură și apoi un nou guvern.

Emil Hurezeanu, ambasadorul român la Berlin, ar fi agreat și de Victor Ponta și de celelalte partide din opoziție, potrivit informațiilor de care dispune Europa Liberă.

Un alt posibil premier al „guvernului de tranziție”, cum l-a numit Klaus Iohannis, ar putea fi și Sorin Moisă, fostul europarlamentar care a demisionat din PSD în 2017. Moisă i-a fost șef de cabinet lui Dacian Cioloș pe vremea când actualul lider al PLUS era comisarul european pentru agricultură, în Comisia Barroso. Apoi, Sorin Moisă a fost europarlamentar din partea PSD, apreciat în Parlamentul European mai ales pentru negocierile comerciale dintre UE și Canada și pentru tratativele politice care au dus la ridicarea vizelor pentru români.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG