„Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice.
Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.
Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale la solicitarea Europei Libere.
Premierul Nicolae Ciucă ar fi devenit doctor în Științe militare cu o teză plagiată, a scris, marți, PressOne. Lucrarea susținută în anul 2003 este intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”. Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar conține cel puțin 42 de pagini plagiate, din totalul de 138, arată PressOne.
Conținutul din cel puțin 19 pagini ar fi fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, mai arată sursa citată.
La rândul său, Nicolae Ciucă a spus că teza de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.
Ulterior, premierul a transmis printr-un comunicat că teza sa de doctorat „înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituind, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată”.
Declarații ale președintelui Iohannis despre plagiat
- „Plagiatul reprezintă furt intelectual iar instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic atât pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a altora, cât și pe aceia care facilitează acest lucru”, afirma președintele, în iulie 2021.
- „Plagiatori nu există numai la noi, există şi în altă parte, dar acolo vorbesc de democraţiile consolidate. Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică. Unii chiar cu o carieră briliantă în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. Noi trăim momentan într-o formă de sincopă. La noi, hoţii s-au cocoţat în vârful statului. Plagiatul e o formă de hoţie, dacă este tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”, a spus Klaus Iohannis în 30 iulie 2019 la Timișoara.
- „Dacă un politician e dovedit plagiator, trebuie sa dispară din politică”, declara Klaus Iohannis și în 10 martie 2016, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.
- „În calitatea mea de profesor, cred că este o mare problemă dacă un copil plagiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază, este o problemă proporțional mai mare și se numește 'plagiat'. Oriunde în lume, cineva care este prins că a plagiat, dintre politicieni, este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României”, spunea Klaus Iohannis, în timpul campaniei electorale din 2014, despre contracandidatul său Victor Ponta.