Linkuri accesibilitate

 
Exclusiv. PSD, ALDE și USR au încălcat legea și nu au depus bilanțul la ANAF pentru cheltuielile din 2018

Exclusiv. PSD, ALDE și USR au încălcat legea și nu au depus bilanțul la ANAF pentru cheltuielile din 2018


Principalul partid de guvernare nu și-a depus bilanțul pentru 2018, deși a fost beneficiarul unei subvenții de aproape 100 de milioane de le din bani publici. PSD a blocat și controlul AEP la începutul acestui an.
Principalul partid de guvernare nu și-a depus bilanțul pentru 2018, deși a fost beneficiarul unei subvenții de aproape 100 de milioane de le din bani publici. PSD a blocat și controlul AEP la începutul acestui an.

Peste o sută de milioane de lei au ajuns să încaseze partidele parlamentare din subvenție în 2018, iar obligația lor este să își depună în fiecare an bilanțul până la 30 aprilie. PSD, ALDE și USR au încălcat însă cu aproape trei luni acest termen stabilit prin lege.

„Formațiunile parlamentare care nu au depus la Autoritatea Electorală Permanentă dovada depunerii bilanțului la Agenția Națională de Administrare Fiscală sunt Partidul Social Democrat, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților și Uniunea Salvați România”, se arată într-un răspuns pentru Europa Liberă de la AEP.

Obligația legală pentru partide este ca până la 30 aprilie să depună bilanțul pentru anul anterior, pentru ca ANAF și AEP să verifice documentele prezentate. Numai că unele partide ignoră această obligație legală și întârzie cu depunerea actelor.

Partidele parlamentare primesc de anul trecut o subvenție majorată consistent,care reprezintă bani publici. PSD a ajuns anul trecut să aibă o subvenție de aproape 100 de milioane de lei, în timp ce USR a primit peste 13 milioane de lei, iar cei de la ALDE peste 9,6 milioane de lei. Subvenția este dată în funcție de performanța electorală a acestor partide.

La aproape trei luni de la termenul limită, PSD și ALDE nu au depus acest bilanț. Cei din USR susțin că au depus documentele pe 11 iulie și că nu apar încă înregistrate. Cu toate acestea și ei au o întârziere de aproape două luni și jumătate.

PSD a blocat controlul AEP

„Nu s-a depus bilanțul. O să îl depunem, probabil vom lua amendă. Bilanțul este aproape gata la sfârșitul săptămânii”, a declarat noul trezorier al PSD, Ștefan Mihu, pentru Europa Liberă. Acesta a primit această responsabilitate în luna iulie, în cadrul Comitetului Executiv de la Vila Lac.​

Social-democrații au blocat la începutul acestui an controlul AEP pentru anul 2018, susținând că acesta nu are loc simultan cu cel al Curții de Conturi. Activitatea fostului trezorier PSD, Mircea Drăghici, este și parte a unui dosar penal deschis de DNA, din cauza modului în care a fost cheltuită subvenția partidului. Procurorii îl acuză pe Drăghici de delapidare și folosirea subvențiilor în alte scopuri, după ce cu banii partidului și-ar fi cumpărat o casă și o mașină de lux.

„Inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 de euro, prin care s-ar fi acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, este poziția DNA.

Procurorii afirmă că a fost rezilitat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare, după declanșarea controlului de către AEP.

Numai că și controlul a fost blocat la scurt timp după ce a început, la solicitarea trezorierului PSD. Autoritatea Electorală Permanentă a programat pentru luna august un nou control la PSD, iar legea a fost modificată, în sensul că nu mai este obligatoriu ca verificarea să aibă loc împreună cu Curtea de Conturi.

Mircea Drăghici a afirmat mereu că este nevinovat, dar el a fost schimbat după alegerile europarlamantare din funcția de trezorier al PSD. El este cel care trebuia să depună bilanțul până la 30 aprilie, dar nu a făcut nici acest lucru.

Potrivit ultimului bilanț depus la ANAF, PSD avea datorii la 31 decembrie 2017 de peste 21,5 milioane de lei.

ALDE dă vina pe firma de contabilitate și pe filiale

Trezorierul ALDE, Bogdan Trifan, nu știe dacă s-a depus acest bilanț pentru 2018.

„Partidul ALDE are un contract cu o societate de contabilitate care se ocupă de toate documentele contabile și toate raportările către instituțiile statului. Dacă sunt ceva întârzieri, sunt din cauza societății. De ce sunt aceste întârzieri nu vă pot spune. Știu că sunt probleme și cu filialele din teritoriu, trimit foarte târziu documentele. Problema nu e la sediul central ALDE, ci la filiale”, a precizat pentru Europa Liberă trezorierul ALDE.

USR, ceartă din cauza bilanțului

Situația este încordată și în USR din cauza întârzierii bilanțului. Cei de la București dau vina pe organizații, care au trimis cu întârziere raportările. Surse din USR au declarat pentru Europa Liberă că printre filialele care au avut o întârziere foarte mare se află și cea din Cluj.

„Nu este bine că am ajuns pe această listă alături de PSD și ALDE. Toate organizațiile trebuie să înțeleagă că trebuie să respectăm termenul legal, trebuie să luăm măsuri, să avem o discuție. Nu se poate să avem o întârziere de trei luni, chiar dacă a fost campanie. Vom avea o discuție la partid pe acest subiect”, au declarat surse din USR pentru Europa Liberă.

Uniunea Salvați România nu are în statut funcția de trezorier. Europa Liberă a stat de vorbă cu reprezentantului Biroului Permanent, care are rolul de a supraveghea activitatea Secretariatului General.

„Da, ce să vă zic, a fost o problemă la colectat toată informația din filale și să o depunem. Am depus cu întârziere acel raport, dar a fost depus, probabil nu a fost încărcat pe site, dar el, la momentul de față, este depus. Avem dovada depunerii raportului pe 11 iulie. L-am depus cu întârziere, vom plăti amenda legală pentru depunerea cu întârziere, dar suntem în regulă. Cred că amenda pentru întârziere este undeva între 3.000 și 5.000 de lei”, a declarat pentru Europa Liberă senatorul USR, George Marussi.

Subvenția s-a majorat în 2019

În acest an, subvenția acordată partidelor s-a majorat din nou. Mai mult, ele au avut dreptul să folosească subvenția în timpul campaniei electorale. În primele șase luni ale acestui an, în conturile PSD au intrat aproape 70 de milioane de lei. USR a încasat aproape 10 milioane de lei, în timp ce ALDE a primit peste 7 milioane de lei în primele șase luni. Peste 32 de milioane de lei a fost subvenția PNL, iar PMP a luat cu puțin peste 4.6 milioane de lei până în luna iulie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG