Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV. Surse: Guvernul va tăia indemnizațiile demnitarilor. Variantă de lucru: reducere cu 25%


ROMANIA - Ludovic Orban, prime minister
ROMANIA - Ludovic Orban, prime minister

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că la Palatul Victoria s-a discutat o primă variantă pentru tăierea indemnizațiilor demnitarilor cu 25%. Potrivit surselor citate, nu s-a luat o decizie finală în privința procentului și a perioadei privind reducerea indemnizației, dar hotărârea privind tăierea este luată.

Premierul Ludovic Orban a discutat deja cu o parte dintre miniștrii săi despre varianta tăierii salariilor demnitarilor cu 25%, urmând ca la finalul acestei săptămâni să se decidă forma finală, pe baza calculelor venite de la Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe.

Surse din Guvern au declarat pentru Europa Liberă că măsura a fost gândită pentru a arăta că și demnitarii dau dovadă de solidaritate în această perioadă și își reduc veniturile. Printre cei vizați de această măsură se numără președintele Klaus Iohannis, dar și premierul Ludovic Orban.

În ședința de Guvern de ieri, premierul Orban a spus că reducerile de venituri ar trebui să-i vizeze și pe cei din fruntea instituțiilor. „Trebuie și pentru șefime, adică pentru noi”, a spus șeful Executivului.

Surse guvernamentale susțin că ideea reducerii indemnizației demnitarilor a apărut pentru a atenua șocul trimiterii în șomaj tehnic pentru 15 zile a unor bugetari.

„Nu puteam să le cerem oamenilor să stea acasă în șomaj tehnic, iar noi să ne luăm toți banii. Ne întreba lumea de ce nu donăm, de ce nu suntem solidari”, a explicat un oficial guvernamental.

„Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, a spus ieri premierul.

Aleșii PSD spun că au donat 50% din indemnizație: aproape un milion de lei

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat la finalul lunii martie că toți parlamentarii social-democrați vor dona 50% din indemnizație pentru a ajuta spitalele. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că aproape 95% dintre deputații și senatorii PSD au respectat indicația venită de la centru. În urma acestei decizii, s-au adunat aproape 450.000 de lei, iar aproape 200.000 de lei au fost donați direct către spitale. Aproape o sută de mii de lei au fost donați către teledonul realizat de Antena 3 și mai există un disponibil pentru a fi donat de aproape 350.000 de lei. Printre deputații care nu au putut demonstra că și-au donat 50% din salariu se numără Dorel Căprar, recent trimis în judecată de DNA, Liviu Pleșoianu sau Alexandru Băișanu, venit de la ALDE. Printre deputații care au donat sume mai mari decât indemnizația se numără Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor cu 25.000 de lei și Daniel Suciu cu 10.000 de lei, care a făcut o donație pentru un spital din județul său.

În Senat, suma strânsă după renunțarea la indemnizație a fost de aproape 350.000 de lei, unii senatori depășind însă plafonul stabilit. Spre exemplu, președintele PSD Suceava a donat 15.000 de lei, banii aflându-se la partid în acest moment.

USR a depus un proiect de lege în Parlament prin care indemnizația senatorilor și a deputaților să fie redusă cu 25% în timpul stării de urgență, dar și șase luni calendaristice după ce România nu se va mai afla în stare de urgență.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG