Linkuri accesibilitate

AUDIO: USR va decide un regulament pentru susținerea candidaților independenți. Barna: „Nu vreau ca Nicușor Dan să pățească ce am pățit eu”


USR a decis, miercuri, în Biroul Național, că este necesară convocarea unui comitet politic pentru a aproba un regulament în vederea susținerii unui candidat independent la alegerile locale din 2020. În partid au existat acuzații că s-ar încerca blocarea candidaturii lui Nicușor Dan.

Într-un comunicat de presă transmis de USR, formațiunea precizează că „în prezent, Statutul USR are doar prevederi legate de alegerea candidaților partidului dintre membrii USR. În lipsa unui asemenea regulament, deciziile filialelor locale de a susține candidați care nu sunt membri USR ar putea fi deschise contestărilor din punct de vedere statutar și legal”.

Astfel, convocarea unui comitet politic pe data de 30 noiembrie, după alegerile prezidențiale, ar urma să aprobe „regulamentele de alegeri și care poate decide asupra alianțelor și asocierilor politice și electorale”.

Dan Barna despre regulamentul privind candidatura lui Nicușor Dan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00


Decizia a stârnit controverse în partid, afirmă pentru Europa Liberă surse din USR.

Contactat de Europa Liberă, președintele USR Dan Barna, a declarat în exclusivitate că decizia convocării unui comitet politic nu este îndreptată împotriva lui Nicușor Dan, ci „dimpotrivă, este o decizie de proces firească. Alianța USR-PLUS și USR, în cazul de față va susține candidatul care are cele mai mari șanse să devină candidat unic împotriva Gabrielei Firea.”

„În momentul de față, în statutul USR, singura prevedere care există se referă la candidaturile membrilor. (...) Neavând o prevedere clară privind susținerea candidaților independenți, cum este Nicușor Dan - care a decis să rămână independent, deși l-am invitat de mai multe ori să revină în USR - BN a decis că e nevoie să stabilim un regulament, tocmai pentru a avea deschisă calea de a-l susține și pe Nicușor Dan, dacă el va fi în cea mai bună poziție”, a mai spus Barna pentru Europa Liberă.

„Eu nu vreau ca Nicușor Dan să pățească ce am pățit și eu, știți că am fost contestat imediat după congresul de alegere. Procesul și contestatțiile au durat doi ani și ne-au pus aproape în situația de a nu putea candida la europarlamentare”, a mai explicat președintele USR.

În ceea ce privește viitoarea negociere cu PLUS, partid care l-a desemnat deja pe Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății, să fie candidat pentru Primăria Capitalei, Barna a declarat că are încredere că mecanisemele alianței vor duce la susținerea celui mai bine clasat candidat.

„Dacă Nicușor Dan, care este într-o poziție foarte bună pentru această candidatură, va întruni sprijinul bucureștenilor, va avea sprijinul nostru și al meu fără nicio problemă”, a conchis Dan Barna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG