Linkuri accesibilitate

Executivul a adoptat Memorandumul care propune desființarea Secției Speciale


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a depus un Memorandum care susține desființarea Secției Speciale
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a depus un Memorandum care susține desființarea Secției Speciale

UPDATE Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Guvernul va elabora un proiect de lege pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri Memorandumul privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), informează Executivul, printr-un comunicat de presă. Memorandumul a fost înaintat de ministrul justiției Cătălin Predoiu și propune premierului Ludovic Orban ”susținerea soluției desființării SIIJ”.


În Memorandum, ministrul Justiției detaliază recomandările și documentele europene care critică funcționarea SIIJ și cer desființarea acesteia, cum ar fi reacțiile GRECO, ale Comisiei de la Veneția și raportul MCV.

”Recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România”, se spunea în raportul GRECO, în timp ce Comisia de la Veneția susținea că România trebuie să ”reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită”.

Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”, se arată arată în documentul aflat în discuția Executivului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG