Linkuri accesibilitate

NATO va organiza un exercițiu nuclear în săptămâna în care Rusia decide dacă va relua testele atomice


Această rachetă lansată de Rusia, în martie 2018, a fost descrisă de Vladimir Putin ca fiind noua rachetă de croazieră intercontinentală cu propulsie nucleară a Rusiei.
Această rachetă lansată de Rusia, în martie 2018, a fost descrisă de Vladimir Putin ca fiind noua rachetă de croazieră intercontinentală cu propulsie nucleară a Rusiei.

NATO va organiza un exercițiu nuclear major, în timp ce Rusia intenționează să se retragă din Tratatul de interzicere a testelor nucleare. Exercițiul alianței militare occidentale este programat săptămâna viitoare.

NATO va organiza un exercițiu nuclear major săptămâna viitoare, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, scrie RFE/RL.

Anunțul a venit după ce Rusia a avertizat că se va retrage din acordul global de interzicere a testelor nucleare.

Exercițiul Steadfast Noon al NATO are loc anual și se desfășoară timp de aproximativ o săptămână. Acesta implică avioane de vânătoare capabile să transporte focoase nucleare, dar nu implică bombe reale.

„Acesta este un eveniment de antrenament de rutină care are loc în fiecare octombrie. În acest an, antrenamentul va avea loc deasupra Italiei, Croației și a Mării Mediterane”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Parlamentarul rus Leonid Slutsky a declarat joi că Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, va vota săptămâna viitoare revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.

Votul final este programat să aibă loc pe 19 octombrie.

Pe fondul preocupărilor internaționale legate de demersul inițiat de președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a precizat marți că Moscova va relua testele nucleare „numai după ce Statele Unite vor efectua teste similare”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG