Linkuri accesibilitate

Alegeri Polonia: Conservatorul Andrzej Duda câștigă, la limită, un nou mandat


Președintele Andrzej Duda sărbătorește după afișarea primelor rezultate
Președintele Andrzej Duda sărbătorește după afișarea primelor rezultate

UPDATE: Primele rezultate oficiale confirmă că președintele în funcție Andrzej Duda a câștigat un al doilea mandat.

Comisia Electorală Națională a anunțat că Andrzej Duda a obținut 51,21% din voturi, în timp ce primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a obținut 48,79%. Rezultatele vin după numărarea a 99,97% din voturile exprimate, deci nimic nu mai poate fi schimbat în privința câștigătorului.

Cum se explică și ce înseamnă victoria conservatorilor în Polonia?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00

UPDATE: Ultima actualizare a rezultatelor din exit-poll-ul IPSOS îl arată pe președintele în funcție Andrzej Duda cu un avans de 51%, față de contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, care are 49%.

***

Președintele în funcție, conservatorul Andrzej Duda, este aproape de obținerea unui al doilea mandat, după ce un exit-poll IPSOS după turul doi al alegerilor prezidențiale îl arată cu 50,8% din voturile polonezilor, spre deosebire de contracandidatul său, liberalul Rafal Trzaskowski, care e cotat la 49,2%.

Acest exit-poll este bazat pe rezultatele oficiale din 450 de secții de votare și pe exit-poll-urile realizate în alte 50. Are o margine de eroare de 1%, ceea ce arată că alegerile încă nu sunt decise.

Rezultatele oficiale sunt așteptate pe 13 sau 14 iulie.

Alegeri prezidențiale tensionate în Polonia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

Dacă Andrzej Duda a sărbătorit duminică seară ca și cum ar fi câștigat, Trzaskowski a îndemnat la răbdare și la numărarea cu atenție a voturilor, arătându-se încrezător că poate câștiga.

„Mulţumesc tuturor polonezilor care m-au votat şi au votat. Vreau să vă mulţumesc din toată inima, deoarece această prezenţă arată cât de mult vă pasă de ţara noastră", a declarat actualul preşedinte.

„Tot ce trebuie să facem este să numărăm voturile. Noaptea va fi tensionată, dar sunt sigur că odată numărate voturile, vom câștiga", a afirmat liberalul Trzaskowski.

Alegerile sunt cruciale pentru a stabilit direcția în care se îndreaptă Polonia. Conservatorul Andrzej Duda este sprijinit de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), în timp ce Rafal Trzaskowski, primarul liberal de Varșovia, este sprijinit de blocul de opoziție Platforma Civică.

Realegerea lui Andrzej Duda este crucială pentru partidul de guvernământ „Lege și Justiție" (PiS) pentru a putea să continue să își aplice agenda socială conservatoare, inclusiv protejarea familiei tradiționale și eliminarea a ceea ce numesc „ideologia LGBT".

De la preluarea puterii, PiS a efectuat mai multe reforme judiciare puternic contestate de la Bruxelles ca fiind nedemocrate. De altfel, Polonia a fost primul stat european sancționat prin activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene pentru reformele care au afectat statul de drept.

Un credincios devotat la rândul său, Duda a promis în campania electorală că va interzice cursurile despre drepturile comunității gay în școli, numind „ideologia LGBT" mai rea decât comunismului. Polonia este un stat majoritar catolic.

Sub conducerea PiS, Polonia a devenit singurul stat al UE care a refuzat să se angajeze la obiectivul climatic comun 2050 asumat la nivel de bloc comunitar în decembrie 2019, într-o mișcare numită de critici drept o posibilă subminare a ambiției UE sa de a-și asuma rolul principal în lupta globală cu schimbările climatice.

Un fost emisar al UE pentru partidul său, Trzaskowski a promis că va lucra pentru repararea relațiilor cu aliații europeni ai Poloniei și pentru a se opune oricăror eforturi ale guvernului de a înăspri normele deja restrictive privind avortul.

Președintele are prerogative limitate pentru a întocmi politici, dar poate să blocheze legislația propusă de guvern.

XS
SM
MD
LG