Linkuri accesibilitate

Am 32 de ani și lucrez în România. Ce pensie (ne)specială voi avea?


Vârsta de pensionare e subiect de dezbatere politică în această perioadă.

Legea pensiilor este din nou subiect de dezbatere politică. Se discută despre colapsul sistemului de pensii, despre dezechilibrul în creștere dintre contributori și pensionari sau despre vârsta de pensionare. Mai puțin despre viitor și despre viitorii pensionari. Ce indemnizații vor primi aceștia?

Europa Liberă a simulat ce pensie ar putea avea un român care are astăzi 32 de ani. Am realizat calcul în funcție de nivelul de salarizare din prezent, pe care l-am extins pentru 12 profesii diferite.

Algoritmul de calcul al unei pensii de stat în România, cu atât mai mult pentru una ce va fi încasată pe viitor, este extrem de complicat. De aceea, calculul de mai jos este pur orientativ și nu are valoare științifică.

Indemnizația de pensie pentru fiecare profesie în parte a fost calculată pe platforma online Expertul Banilor. Acesta ia în calcul că salariul actual rămâne constant până la vârsta pensionare, adică va crește în același ritm cu salariul mediu pe economie.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, un tânăr care azi are 32 de ani, s-ar putea pensiona în 2053, adică peste alți 32 de ani de viață.

Mai multe detalii despre modul de calcul a unei pensii din România găsiți pe site-ul instituției

Iată la ce pensie ar trebui să se aștepte un român care are una dintre cele 12 meserii de mai jos.

Video | Noaptea Muzeelor: cele mai importante momente
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG