Linkuri accesibilitate

Expert Forum: 11 milioane lei cheltuiți cu campania la europarlamentare și 3,8 milioane lei pentru locale


Alegeri la Suceava, iulie 2021
Alegeri la Suceava, iulie 2021

Partidele politice din România au cheltuit până în prezent pentru campania electorală destinată alegerilor europarlamentare 11 milioane de lei, iar pentru locale 3,8 milioane de lei.

Datele au fost analizate într-un raport al Expert Forum publicat pe baza datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).

Astfel, pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei.

Cele mai multe cheltuieli au fost făcute de Partidul Social Democrat (PSD), adică 9.333.162,38, pentru vestimentaţie.

Uniunea Salvați România (USR) a cheltuit 411.343,96 lei pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online şi 135.000 pentru diverse cheltuieli.

Alianța pentru Unirea Românilor a cheltuit 1.190.000 lei pentru propagandă online.

Ceilalţi competitori electorali încă nu și-au declarat cheltuielile.

Pentru alegerile locale, până la data raportării, partidele au cheltuit 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345.000 de lei pentru candidaţii independenţi, suma totală fiind de 3.845.000 lei.

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei: 14 milioane de lei de la candidaţi şi 26 de milioane de la partid, prin transfer. Nu au fost declarate fonduri din subvenţii.

La alegerile europarlamentare din 2019 s-au raportat 95 de milioane de lei venituri şi 90 de milioane de lei cheltuieli.

Astfel, PNL a declarat o singură contribuţie din partea unui candidat şi niciun fel de transferuri din partea partidului.

PSD a declarat cei mai mulţi bani – 33 de milioane.

AUR a declarat doar contribuţii din partea candidaţilor, 3,2 milioane de lei.

UDMR şi USR au transferat doar fonduri de la partid.

Tot la europarlamentare, cea mai mare parte din contribuţiile candidaţilor provin din venituri proprii (65% – 9 milioane), iar restul din împrumuturi (32%) şi donaţii (3%).

Transferurile de la partide provin din finanţări private, USR fiind singurul competitor care a transferat 500.000 lei, obţinuţi din împrumuturi de la persoane fizice.­­­

Contributorii AUR sunt toţi pe locuri eligibile, ca şi majoritatea celor de la PSD.

Andi Lucian Cristea, de la PSD, a declarat 500.000 de lei, deşi este pe locul 20, iar Cristian Epure, propus de liberi, este pe locul 27. El a împrumutat 2.475.000 lei pentru campanie.

Cei doi contributori de la PMP se află pe locuri care nu le asigură alegerea în PE.

Cele mai mari contribuţii sunt cele ale social democratului Florin Cârciu – 2.457.000 (venituri proprii) şi ale liberalului Ciprian Epure (împrumut), urmată de contribuţia de două milioane de lei din venituri proprii a senatorului social-democrat Vasile Dîncu.

Pentru alegerile locale au fost raportate venituri de 59 de milioane de lei din partea candidaţilor (inclusiv cei independenţi) şi 1,3 milioane din partea partidelor politice, alianţelor şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, prin transferuri la nivel central şi la nivel de judeţ.

Cea mai mare parte a veniturilor, adică 93%, provin din veniturile proprii ale candidaţilor (55 milioane lei), iar 7% (4 milioane lei) din împrumuturi, donaţiile reprezentând sub 1% (271.000 lei).

Până la data raportării, partidele au cheltuit, pe campania pentru alegerile locale, suma de 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345.000 de lei pentru candidaţii independenţi.

La alegerile din 2020 partidele au strâns 178 milioane de lei şi au cheltuit 167.

La PNL cele mai mari contribuţii au venit din judeţele: Vrancea, Constanţa, Neamţ, Alba şi Botoşani.

La PSD cele mai mari contribuții au venit din Dolj, Argeş, Teleorman, Ialomiţa, Dâmboviţa.

La USR, contribuţiile provin de la candidaţi din Cluj (40%), Sector 2 (28%) şi Constanţa (11%).

La AUR, cei mai activi candidaţi provin din Botoşani, Timiş şi Bistriţa, iar la SOS România jumătate din bani au fost declaraţi de candidaţi din Bacău, Dolj şi Olt.

Peste jumătate din fonduri au fost aduse de candidaţii la funcţia de primar.

Contribuţii semnificative, de 10 milioane de lei, au adus şi candidaţii la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.

Cristian Popescu Piedone/PUSL, candidat la funcția de primar general, nu a declarat niciun venit și nici partidul care-l susține.

EFOR a analizat şi cheltuielile realizate de partidele politice şi persoanele afiliate acestora pe Facebook şi Google.

Conform calculelor EFOR, în perioada 9-15 mai, partidele au înregistrat cheltuieli de aproape un milion de lei pe Facebook, comparativ cu primele 3 luni, când partidele au cheltuit 2,4 milioane de lei.

Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de PNL - peste 300.000 lei, AUR - 200.000 lei, PSD - 173.000 lei şi USR - 95.000 lei.

„De asemenea, am identificat mai multe pagini care au fost promovate, dar al căror proprietar nu este evident. Acestea promovează campanii negative împotriva unor partide sau politicieni", arată EFOR în raportul său.

În privinţa cheltuielilor pe Google, în perioada 10-16 mai, s-au cheltuit 235.000 lei, prin 51 de promotori (partide politice sau firme de consultanţă), atât de la nivel local prin filiale de partid şi pentru candidaţi locali, cât şi central.

Campaniile sunt orientate atât pe europarlamentare, cât şi pe candidaţi locali, mai arată raportul EFOR.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va publica în fiecare vineri pe site-ul www.finantarepartide.ro, informaţiile privitoare la contribuţiile depuse şi cheltuielile angajate de competitorii electorali.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG