Linkuri accesibilitate

Expert Forum cere autorităților reducerea bugetului pentru partide și mai multă transparență în finanțarea lor


Guvernul a promis că reduce doar cu un sfert subvențiile pentru partide în 2025. Imagine din timpul negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
Guvernul a promis că reduce doar cu un sfert subvențiile pentru partide în 2025. Imagine din timpul negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.

Organizația Expert Forum spune că, doar în 2024, subvențiile și rambursările pentru campaniile electorale au depășit un miliard de lei. Guvernul a promis reducerea sumelor pentru partide în 2025 cu un sfert, în condițiile în care se va organiza un singur scrutin, față de patru, câte au fost în 2024.

Organizația neguvernamentală Expert Forum cere Guvernului, Parlamentului şi Autorității Electorale Permanente să impună, prin lege, o mai mare transparenţă în finanţarea partidelor.

Într-o scrisoare deschisă, Expert Forum spune că România a ieșit din anul electoral 2024 „cu numeroase semne de întrebare referitoare la legalitatea şi corectitudinea modului în care se aduc şi se cheltuie banii în politică”.

Organizația atrage atenția că partidele politice au cheltuit anul trecut majoritatea banilor primiți de la buget pentru propagandă.

„În 2024, aproape 60% din fonduri au fost cheltuite pentru presă şi propagandă (214 milioane de lei în primele 11 luni ale anului), atât prin contracte netransparente care au şubrezit şi mai tare independenţa presei, dar şi în precampanie, pe materiale de propagandă stradală, fără niciun fel de transparenţă”, subliniază organizația care, în 2024, a monitorizat tot procesul electoral și toate alocările de bani publici către partide.

Expert Forum menționează în comunicatul publicat luni, 6 ianuarie, și investigația jurnaliștilor de la site-ul Snoop.

Aceștia au scris pe 20 decembrie că ANAF a descoperit că „acțiunea de campanie Echilibru și Verticalitate, de pe pe TikTok, a fost plătită din banii Partidului Național Liberal”.

Expert Forum atrage atenția că autoritățile nu au lămurit „pe ce s-au dus aceşti bani”.

„Poate cel mai important, campania de pe TikTok plătită de Partidul Naţional Liberal şi folosită de Călin Georgescu (rămâne încă de văzut cum), arată că fondurile sunt cheltuite iresponsabil, pentru campanii care şubrezesc democraţia şi sunt controlate tardiv şi limitat”, atrage atenția think thankul.

Expert Forum propune 9 măsuri pentru finanțarea partidelor:

  1. Reducerea bugetului pentru subvenţii în 2025;
  2. Modificarea mecanismului de stabilire a bugetului anual pentru subvenţii şi reglementarea unor criterii mai previzibile. Momentan, alocarea se face potrivit rezultatelor de la alegerile parlamentare şi locale, într-un interval bugetar anual de 0,01% - 0,04% din PIB;
  3. Elaborarea unor fundamentări solide cu privire la modul prin care se stabilesc bugetele anuale pentru subvenţii
  4. Renunţarea de către Guvern la practica de a modifica bugetele anuale în mod netransparent prin rectificări bugetare şi reglementarea situaţiilor în care se poate modifica bugetul annual;
  5. Returnarea la buget a subvenţiilor necheltuite la finalul anului;
  6. Transparentizarea contractelor prin publicarea tuturor prestatorilor de servicii, introducerea de raportări frecvente şi marcarea tuturor materialelor de promovare;
  7. Consolidarea controlului acestor cheltuieli, inclusiv prin verificarea conţinutului campaniilor de promovare pe care le desfăşoară partidele politice, de către Autoritatea Electorală Permanentă.
  8. Modificarea regulilor privind propaganda electorală în campanie şi perioada de precampanie;
  9. Consolidarea mecanismelor de verificare a fondurilor private care sunt aduse în campanii şi ulterior rambursate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG