Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce se schimbă la polițele auto din septembrie: constatarea amiabilă va putea fi făcută online


ASF a modificat regulile RCA, iar cea mai importantă schimbare este că, în caz de accident, constatarea amiabilă se va face electronic. Imagine de arhivă cu un lot de mașini Dacia într-o parcare.
ASF a modificat regulile RCA, iar cea mai importantă schimbare este că, în caz de accident, constatarea amiabilă se va face electronic. Imagine de arhivă cu un lot de mașini Dacia într-o parcare.

Polițele RCA urmează să funcționeze după reguli noi începând din 10 septembrie, după ce intră în vigoare noua lege din domeniul asigurărilor auto obligatorii.

Ce lege a fost modificată? Legea 132/2017, prima dedicată exclusiv polițelor RCA, nu a fost modificată propriu-zis, ci a fost modificată legislația secundară. Publicată în Monitorul Oficial în urmă cu 90 de zile, norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) își face efectul parțial din 10 septembrie.

Ce modificări sunt? Cele mai importante modificări îi vizează direct pe clienți:

  • introducerea formularului electronic de constatare amiabilă în caz de accident, însă abia din 15 octombrie, așa că șoferii scapă de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS;
  • în plus, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul;
  • constatarea va fi făcută printr-o aplicație care urmează să fie pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor; această aplicație a fost promisă pentru 1 septembrie, însă a fost amânată pentru jumătatea lunii viitoare;
  • introducerea conceptului de „primă netă de cheltuieli de distribuție”, așa că șoferii vor avea posibilitatea de a cumpăra RCA la prețuri diferite, chiar și de la același asigurător, în funcție de modul în care o vor cumpăra, fizic sau online; pentru că online costurile sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenți, în mod normale asigurările RCA cumpărat online ar trebui să fie mai ieftine;
  • este eliminată obligativitatea notificării de către asigurători a ASF înainte de modificarea tarifelor RCA și prezentarea către această instituție a fundamentării acestor modificări; altfel spus, prin această modificare a fost eliminată procedura de infringement;
  • se schimbă și regulile privind mașina oferită la schimb pe perioada reparației. ASF spune că noua procedură este mai simplă și mai clară: zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației.

De ce au fost făcute aceste modificări? Modificările au fost aduse pentru a elimina o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, începută în 2018, după ce România nu a implementat modificările cerute.

Sunt obligat să am polița RCA în format fizic? ASF amintește că, din 2021, a fost eliminată obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Pot să am o poliță RCA emisă în altă țară? ASF a stabilit că va dispărea posibilitatea ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, ceea ce permite acum unor posesori de mașină să aibă costuri mai mici pentru asigurarea mașinii.

Surse: ASF, Avocatnet, Economica

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG