Linkuri accesibilitate

Explainer | Copilul tău spune singur dacă e consumator de droguri. Trebuie doar să fii atent


În 85,4% din cazurile ajunse în 2021 la spitalele de urgență din România pentru consum de canabis, vârsta pacienților a fost între 15 și 34 ani. 3,6% dintre ei aveau sub 15 ani.
În 85,4% din cazurile ajunse în 2021 la spitalele de urgență din România pentru consum de canabis, vârsta pacienților a fost între 15 și 34 ani. 3,6% dintre ei aveau sub 15 ani.

1% dintre copiii sub 13 ani a încercat deja canabis. 8,7% dintre adolescenții de până în 16 ani au consumat canabis de-a lungul vieții. E statistica Agenției Naționale Antidrog. Specialiștii sunt îngrijorați nu doar de numărul tot mai mare de consumatori, ci și de vârsta de debut.

De la consumul ocazional la dependență e doar un pas, spune medicul Radu Țincu, expert în Toxicologie. Și, cu cât mai repede părinții realizează că se întâmplă ceva cu copilul lor și iau măsuri, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.

1% dintre copii au testat marijuana la 13 ani sau mai devreme.

În majoritatea (85,4%) cazurilor ajunse în 2021 la spitalele de urgență din România pentru consum de canabis, vârsta pacienților a fost între 15 și 34 ani. 3,6% dintre ei aveau sub 15 ani. Iar vârsta minimă a fost de 11 ani. Sursa: Raport ANA 2022

Chiulul de la școală și notele slabe

Primele semne că se întâmplă ceva cu un adolescent sunt absențele nemotivate de la școală și notele tot mai proaste. Apoi, un comportament tot mai ciudat, ezitant și izolarea de familie - susține dr. Radu Țincu. Și, curând, toate acestea se combină și cu furturile de bani și obiecte din casă. Pentru că drogurile cer bani.

„Unii dintre ei ajung chiar să fure din casă, lucru care ar trebui să fie foarte atent supravegheat de către părinți, mai ales de către cei care au posibilități și care nici n-ar observa, spre exemplu, că au dispărut anumite obiecte de valoare din casă”, explică dr. Radu Țincu.

Cu cât mai repede părinții își pun întrebări și cer răspunsuri, cu atât mai repede se pot lua măsuri.

Doar o treime dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) și ocazional (rareori) de canabis ca având un risc ridicat . În schimb, peste jumătate (57,7%) dintre tineri consideră consumul regulat de canabis ca fiind riscant în mare măsură.
În opinia elevilor chestionaţi, canabisul este ușor de procurat pentru aproximativ 16% dintre aceştia, situându-se pe locul întâi în ceea ce privește disponibilitatea percepută pe piața drogurilor. Sursa:Raport ANA 2022

Drogurile lasă și semne clinice

Dincolo de tulburările de comportament, consumul de droguri lasă și alte semne vizibile.

„Devine agresiv, revendicativ, are o inversare a ritmului de somn, doarme mai mult ziua și nu doarme noaptea”, spune dr. Radu Țincu.

Unii mănâncă tot mai puțin, slăbesc. Pe măsură ce adicția se agravează, pot să aibă insomnii, tulburări în zona psihiatrică - halucinații auditive și vizuale.

„Dacă evaluăm ochii, injectarea albului ochilor - acei ochi injectați cu vasele de sânge proeminente - sau pupila care este foarte dilatată sunt semne care ne-ar putea duce cu gândul că acel tânăr a început să consume astfel de substanțe”, explică medicul toxicolog.

În cazul consumului de ecstasy, 1,2% din populația școlară în vârstă de 16 ani a declarat că a încercat acest tip de drog cel puţin o dată. 0,3% dintre elevi au început consumul de ecstasy la 13 ani sau mai devreme. E valibil și pentru fete, și pentru băieți.
Doar jumătate dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul regulat de ecstasy ca având un risc ridicat (55,4%) și o treime (32,6%) consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) de ecstasy ca fiind riscant, la un nivel ridicat. Sursa: Raport ANA

Testarea - un cost mic care salvează o viață

La cea mai mică suspiciune că adolescentul poate fi consumator de droguri, părinții trebuie să meargă la un laborator și să ceară un screening toxicologic. Costă între 40-100 de lei și poate salva viața copilului.

Specialiștii spun că, dacă în cazul marijuanei, consumată timp îndelungat, semnele rămân în metabolism până la o lună, în cazul altor droguri e important ca testarea să se facă în momentul în care există semnele clinice.

„Testele pot oferi părinților o informație în timp util, astfel încât să poată lua măsuri cu privire la acest adicție și să nu se ajungă la dependență fizică, care de multe ori necesită tratament de lungă durată”, mai adaugă dr. Radu Țincu.

2,1% dintre elevii de 16 ani care au participat la studiul ANA au consumat cocaină/crack cel puțin o dată până la această vârstă și 1,8% dintre ei au declarat consum şi în ultimul an. Proporţia adolescenţilor care au consumat cel puţin o dată în viaţă opiacee (heroină) este de 0,7%.
0,3% dintre elevi au debutat în consumul de cocaină/ crack la vârsta de 13 ani sau mai devreme. Sursa: Raportul ANA

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG