Linkuri accesibilitate

Explainer - Despre ce este vorba în pachetul anual de extindere a Uniunii Europene?


Explainer - Despre ce este vorba în pachetul anual de extindere a Uniunii Europene?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

Planul de extindere a UE, publicat de Comisia Europeană, include evaluări asupra celor 10 țări din Balcanii de Vest, Europa de Est și Turcia. Dar patru țări contează cu adevărat anul acesta -- Ucraina, Moldova, Georgia și Bosnia. Ce au primit și cum sunt toate interconectate?

Să începem cu Ucraina și Moldova. Până acum, în acest proces au mers mână în mână. Sunt „cuplate”, cum spune UE. Comisia Europeană a recomandat să înceapă discuțiile de aderare la UE. Acest lucru înseamnă că vor începe negocierile privind apartenența lor la UE - cu alte cuvinte, procesul lung și anevoios de a adapta legislația internă la cea a Uniunii Europene.

Dar când vor începe? Comisia Europeană a pus Ucrainei patru condiții. În general sunt legate de combaterea corupției și asigurarea drepturilor minorităților. Moldova are trei condiții care se referă la justiție și dezoligarhizare și va raporta evoluțiile privind aceste probleme în martie 2024. Deci, este o presupunere bună că ambele țări vor începe acest proces la începutul anului viitor.

Georgia este cu un pas în spatele Ucrainei și Moldovei. Ceea ce a recomandat Comisia este statutul de candidat, în condițiile în care se fac nouă pași. Acești pași includ, de exemplu, combaterea dezinformării, alinierea la deciziile de politică externă a UE, cum ar fi sancțiunile, și asigurarea faptului că alegerile parlamentare de anul viitor sunt libere și corecte. Ele sunt, cu alte cuvinte, acolo unde erau Ucraina și Moldova în urmă cu exact un an.

Bosnia este în cea mai dificilă situație. Este undeva la jumătatea drumului între Georgia, pe de o parte, și Ucraina și Moldova, pe de altă parte. Are deja statutul de candidat, spre deosebire de Georgia, primit anul trecut în mare parte ca rezultat direct al războiului din Ucraina. Dar, spre deosebire de Moldova și Ucraina, comisia este foarte vagă cu privire la următorii pași, recomandând deschiderea discuțiilor de aderare „odată ce gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare este atins”. Bosnia trebuie să raporteze progresele în martie.

Acum, ce înseamnă toate astea? În 2019, Bruxelles-ul a stabilit 14 priorități-cheie pe care să le îndeplinească Sarajevo -- statul de drept, nediscriminarea, reconcilierea, o administrație publică funcțională.

Acum Bosnia nu a îndeplinit cu adevărat multe dintre ele. Cu toate acestea, există un impuls pentru a merge înainte și cu Bosnia.

De ce?

Oricât de mult spune Comisia Europeană că acesta este un proces bazat pe merite, adevărul este că procesul de extindere a UE este de fapt politic.

Acesta este motivul pentru care unele dintre aceste condiții și priorități sunt atât de vagi și de nemăsurat.

Și, amintiți-vă, astăzi avem doar recomandări. Cei care iau cu adevărat deciziile sunt cele 27 de state membre UE, în unanimitate, în decembrie.

Și aici ajungem la modul în care aceste patru țări sunt interconectate: în timp ce majoritatea statelor membre UE sunt de acord să dea undă verde Ucrainei sau Moldovei, unele țări – în special Austria, Slovenia și Ungaria – doresc undă verde și pentru Bosnia. Argumentul este, dacă mergem înainte cu două țări din vecinătatea estică a UE, de ce nu și cu o țară din Balcanii de Vest, mai ales că au așteptat atât de mult în anticamera UE?

Același lucru poate fi argumentat și pentru Georgia. Dacă Bosnia este deja o țară candidată, de ce nu Georgia? Și dacă Ucraina și Moldova merg înainte, nu este înțelept să lăsăm și Georgia să meargă, fără a o lăsa prea departe de celelalte două?

Întrebări dificile? Da. Condiții diferite pe care să le îndeplinească fiecare țară? Sigur. Dar, în cele din urmă, este ceea ce toate cele 27 de state membre UE pot conveni.

Cu alte cuvinte, da, recomandările prezentate astăzi (8 noiembrie) sunt importante, dar adevărata provocare privind parcursul fiecărei țări pe calea lungă către Bruxelles începe acum - și totul este interconectat.

XS
SM
MD
LG