Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce este Kraken, cea mai periculoasă tulpină de Covid, depistată și în România


Particule ale virusului SARS-CoV-2 care provoacă Covid sunt văzute cu un microscop electronic - imagine de arhivă.
Particule ale virusului SARS-CoV-2 care provoacă Covid sunt văzute cu un microscop electronic - imagine de arhivă.

O variantă de Covid care provoacă îngrijorare în rândul epidemiologilor, botezată „Kraken”, a fost confirmată pentru prima dată în România la începutul acestui an.

Cât de răspândită este varianta Kraken în România? Primul caz confirmat prin secvențiere cu această tulpină a fost anunțat luni, de către directorul medical al Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Medicul Adrian Marinescu a declarat pentru Libertatea că varianta „Kraken” a fost identificată la un bebeluș de cinci luni, internat împreună cu mama sa, copilul având o formă ușoară a bolii. Și femeia este infectată cu Covid, iar medicul consideră că are aceeași variantă, deoarece a fost contact direct.

Cât de răspândită este în alte țări? Conform informațiilor cunoscute până în prezent, este posibil ca ea să fie mai răspândită în Statele Unite, însă prezența variantei a fost confirmată și în Europa, în Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Suedia.

„Creșterea rapidă în SUA nu înseamnă neapărat că varianta va deveni dominantă în UE, deoarece diferențe majore în circulația variantei între America de Nord și Europa au fost observate de mai multe ori în timpul pandemiei”, afirmă ECDC, agenția de control al bolilor din UE.

În plus, nivelurile de răspândire în țările europene sunt încă scăzute, dar noua tulpină ar putea determina o creștere a numărului de infecții începând din februarie.

Care este specificul ei? „Kraken”, cunoscută în rândul epidemiologilor cu numele XBB.1.5, este una dintre multele subvariante ale tulpinii Omicron și este rezultatul fuzionării altor două variante (subvariantă recombinantă).

Cât de ușor se transmite? Organizația Mondială a Sănătății a descris-o ca fiind cea mai transmisibilă variantă Omicron de până acum, iar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că această variantă dublează numărul de persoane pe care le îmbolnăvește la fiecare nouă zile.

Virusologii americani spun că XBB.1.5 nu pare să scape mai ușor de anticorpi, dar se leagă mai ușor de celulele corpului și se multiplică la fel de rapid.

De exemplu, se estimează că varianta Kraken s-ar fi format în lunile noiembrie-decembrie 2022, în Statele Unite, iar în prezent este considerată a fi tulpina dominantă în nord-estul SUA, cauzând peste 40% dintre noile infectări.

Cât de periculoasă este această variantă? Chiar dacă se transmite foarte ușor, medicii nu au descoperit până acum cazuri de infectări mai grave cauzate de XBB.1.5 în comparație cu alte variante ale bolii.

„Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi, ceea ce este o informaţie bună”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a menționat că, deşi numărul de infectări este în creştere, nu sunt „elemente de îngrijorare” cu privire la capacitatea de spitalizare, inclusiv la ATI.

Însă, gradul de pericol poate crește deoarece această tulpină coincide cu o perioadă deja dificilă în ceea ce privește infectările cu gripă.

De ce are numele Kraken? Specialistul care a dat numele „Kraken” variantei XBB.1.5 a explicat că este mai ușor de identificat acest nume în rândul populației, în comparație cu o serie de litere și cifre.

Doctorul Ryan Gregory, profesor de biologie la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, a declarat pentru publicația Fortune că a evitat să dea o literă din alfabetul grec deoarece a încercat să comunice mai bine publicului amenințarea în evoluție a Omicron.

Astfel, el a spus că a fost inspirat de monstrul marin din folclorul scandinav, după ce a întocmit o listă cu denumiri din mitologia mai multor țări. Ulterior, această denumire a fost preluată de presă și folosită de mai multe ori, până când numele a fost „adoptat” în întreaga lume.

Ce tratament există împotriva variantei Kraken? Fiind o variantă a Omicron, cele mai eficiente vaccinuri sunt cele dezvoltate împotriva acestei tulpini. La fel ca până acum, este foarte importantă prevenția: purtarea măștii în locurile aglomerate, evitarea contactului cu persoane care prezintă simptome de Covid, spălatul pe mâini, testarea și izolarea de ale persoane în caz de simptome.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG