Linkuri accesibilitate

Visa Waiver | Turist în America fără viză. De ce documente ai avea totuși nevoie înainte să te urci în avion


New York-ul este una dintre destinațiile favorite ale românilor în Statele Unite.
New York-ul este una dintre destinațiile favorite ale românilor în Statele Unite.

România ar putea intra în programul SUA Visa Waiver, a anunțat marți ambasadorul României la Washington. Potrivit lui Andrei Muraru, „probabil de anul viitor”, românii nu ar mai avea nevoie de o viză pentru a călători peste ocean. Nu ar înseamna, însă, că din secunda în care programul intră în vigoare vă puteți urca în avion și pleca la New York sau San Francisco. Mai e nevoie de câțiva pași.

Ce înseamnă Visa Waiver?

Programul Visa Waiver este un acord internațional care permite cetățenilor anumitor țări să călătorească în Statele Unite fără viză pentru sejururi de până la 90 de zile - fie ca turiști, fie pentru afaceri - cu anumite condiții.

Țările participante în program sunt considerate de încredere din punct de vedere al securității și respectă anumite criterii, inclusiv cooperarea în privința securității frontierelor și a luptei împotriva terorismului.

România ar fi cea de-a 43-a țară care obține acest statut.

Condiții obligatorii de călătorie în sistemul Visa Waiver (VW)

1. Un certificat ESTA valid

Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) este o platformă online folosită pentru a determina eligibilitatea de a călători în SUA în scop turistic sau de afaceri în cadrul VW.

Trebuie să aveți un certificat ESTA aprobat înainte de a vă începe călătoria spre Statele Unite.

Taxa petru completarea formularului ETSA este de 14 dolari.

Sistemul ESTA va oferi un răspuns imediat referitor la posibilitatea de a călători în SUA în condiţiile programului Visa Waiver:

  • cerere aprobată (Authorization Approved) – Călătoria este autorizată.
  • călătoria neautorizată (Travel Not Autorized) – Trebuie să solicitaţi o viză temporară de la Ambasadă/Consulat înainte de începe călătoria.
  • în aşteptare (Authorization Pending) – Trebuie să verificaţi portalul ESTA în decurs de 72 de ore pentru răspunsul final.

Golden Gate, simbolul orașului San Francisco.
Golden Gate, simbolul orașului San Francisco.

Dacă ESTA este aprobată înseamnă că:

  • Este valabilă timp de doi ani sau până la expirarea paşaportului, în cazul în care nu este revocată.
  • Este valabilă pentru călătorii multiple.
  • Nu reprezintă o garanţie a intrării în SUA. ESTA aprobată vă permite să vă îmbarcaţi către SUA în condiţiile programului Visa Waiver. Pentru fiecare caz individual, CBP (Customs and Border Patrol) va decide dacă vă acordă sau nu dreptul de intrare în SUA.

Trebuie să obțineți un nou ESTA dacă:

  • Vă schimbați pașaportul, inclusiv un pașaport de urgență sau temporar;
  • Vă schimbați numele;
  • Vă schimbați sexul;
  • Vă schimbați țara de cetățenie;
  • Trebuie să modificați răspunsurile la oricare dintre întrebările cu „da” sau „nu” din cererea ESTA.

2. Pașaport electronic valid

Pașaportul trebuie să fie valabil pentru încă cel puțin șase luni după data planificată de plecare din SUA și să aibă un cip electronic.

Pașapoartele de urgență sau temporare folosite pentru a intra în SUA în cadrul VW trebuie să fie, de asemenea, pașapoarte electronice.

În cazul în care călătoriți cu familia, fiecare membru al familiei, inclusiv sugarii și copiii, trebuie să aibă un pașaport.

Pasaportul acceptat la intrarea în SUA are cip.
Pasaportul acceptat la intrarea în SUA are cip.

3. Scopul călătoriei trebuie să fie cel care permitea până acum viză de tip B:

Scopurile acceptabile pentru călătoria în Statele Unite sunt turismul, vacanțele, vizitarea prietenilor sau rudelor, tratamentul medical sau afaceri.

4. Restricții de călătorie:

Nu sunt eligibili pentru VW și trebuie să obțină o viză înainte de a intra în SUA, cei care au vizitat anterior câteva alte țări - Cuba, Iran, Irak, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen - după datele stabilite de oficialii americani (1 martie 2011 pentru majoritatea țărilor și 12 ianuarie 2021 pentru Cuba).

5. Restricții suplimentare:

  • Fără prelungirea șederii:

​Dacă intrați în SUA prin VW, nu puteți prelungi șederea dincolo de perioada inițială de admitere, de 90 de zile.

  • Fără schimbarea statutului:

Nu aveți permisiunea de a schimba statutul șederii dumneavoastră în SUA dacă ați intrat prin Visa Waiver. Asta înseamnă că nu puteți lucra sau studia în timpul șederii.

  • Călătorii scurte în locații apropiate:

Puteți face o călătorie scurtă în Canada, Mexic sau o insulă din apropiere în timp ce sunteți în SUA în cadrul VW, dar durata totală a șederii, inclusiv excursia, nu trebuie să depășească 90 de zile.

Parcul Yellowstone este o atracție turistică importantă în SUA.
Parcul Yellowstone este o atracție turistică importantă în SUA.

De ce documente aveți nevoie pentru a intra în SUA?

  • Pașaport electronic valabil (e-pașaport):
  • ESTA aprobat: trebuie să aveți la voi o copie a certificatului.
  • Scopul călătoriei trebuie să se alinieze regulilor. Motivul călătoriei, comunicat autorităților la intrarea în țară, trebuie să fie turism, afaceri, tranzit sau alte scopuri pe termen scurt permise în cadrul Programului Visa Waiver.
  • Bilet de întoarcere sau către o altă destinație: Trebuie să aveți un bilet de întoarcere sau un bilet de călătorie către o altă țară (alta decât o țară vecină sau insulele adiacente) în limita de 90 de zile impusă de program.

Când se va anunța oficial data exactă

Conform procedurilor, data exactă la care intră în vigoare Visa Waiver pentru România va fi anunțată de Departamentul Homeland Security, instituție care gestionează programul, după consultarea Departamentului de Stat.

Qatar, cea de-a 42-a țară din programul Visa Waiver, a fost admisă oficial pe 26 septembrie, iar programul se va aplica de la 1 decembrie, data de la care va fi accesibilă și platforma ETSA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG