Linkuri accesibilitate

Procurorul general al Bulgariei, criticat că nu a negat dezinformările despre explozia care l-ar fi vizat


Ivan Geshev se află în prezent în SUA după ce, în Bulgaria, se presupune că ar fost victima unei tentative de asasinat.
Ivan Geshev se află în prezent în SUA după ce, în Bulgaria, se presupune că ar fost victima unei tentative de asasinat.

Procurorul bulgar Ivan Geshev a fost criticat de un deputat pentru că nu a corectat rapid o serie de informații greșite despre o explozie la care a fost martor și care a fost prezentată de mass-media ca o tentativă de asasinat asupra sa.

Presa bulgară a raportat că Geshev călătorea în mașina personală, împreună cu familia, pe 1 mai, când o bombă de pe marginea drumului a explodat atunci când vehiculul a trecut pe lângă ea.

Geshev a recunoscut abia pe 7 mai că, de fapt, familia lui nu se afla cu el în mașină în momentul exploziei.

Procuratura Generală investighează incidentul - în care nimeni nu a fost rănit - ca un act de terorism.

Incidentul are loc în timp ce Geshev se confruntă cu o presiune tot mai mare în țară și în străinătate pentru eșecul său de a aborda corupția la nivel înalt.

Oponenții au speculat că explozia de 1 mai ar fi putut fi organizată pentru a-i crea lui Geshev o imagine de un om al legii dur, care se confruntă cu amenințările din partea crimei organizate.

Borislav Sarafov, procuror general adjunct și șef al Serviciului Național de Investigații, a declarat că Gheshev i-ar fi spus în timpul unui apel telefonic săptămâna trecută că familia lui se afla în mașină. Într-o declarație din 8 mai către mass-media, el a spus că Geshev ar fi trebuit să abordeze narațiunea falsă din media mai devreme.

De ce tace procurorul-şef o săptămână întreagă?, întrebă Sarafov.

Autoritățile au oferit și alte informații contradictorii despre incident, inclusiv dacă au existat teste medico-legale și suspecți.

Gheshev este procuror general din 2019 și încă nu a pus sub acuzare persoane cu funcții importante din Bulgaria. Numirea sa a declanșat proteste de stradă la acea vreme. Geshev a fost criticat de membrii Congresului SUA pentru eșecul său de a aborda corupția endemică.

Bulgaria este clasată pe loc la nivelul de percepție a corupției în Uniunea Europeană, conform Transparency International.

Procurorul general al Bulgariei are o putere largă și este greu de concediat sau de investigat. Mulți bulgari doresc să reducă puterea Procuraturii Generale și să o alinieze mai mult la normele europene.

Geshev se află în prezent în Statele Unite și nu este clar dacă se va întâlni cu oficiali americani.

XS
SM
MD
LG