Linkuri accesibilitate

Explozie la o mină de cărbune din Rusia: 11 morți și zeci de răniți


Specialiștii participă la operațiunile de salvare ale muncitorilor. Foto: Reuters
Specialiștii participă la operațiunile de salvare ale muncitorilor. Foto: Reuters

Cel puțin 11 persoane au murit și 43 au fost rănite într-o explozie provocată de un incendiu izbucnit într-o mină de cărbune din regiunea Kemerovo din Siberia. Zeci de persoane sunt încă prinse sub pământ, spun autoritățile.

Paramedicii locali au declarat că patru persoane se aflau în stare gravă, dintre care două sufereau de intoxicație de fum. Sute de persoane au fost deja evacuate din mina Listvyazhnaya din Kuzbass, a declarat Ministerul pentru Situații de Urgență.

„Lucrările de salvare de urgență sunt în desfășurare la mina de cărbune Listvyazhnaya”, a declarat serviciul de presă al ministerului. „Aproximativ 236 de oameni au fost scoși la suprafață până acum. Forțele și echipamentele [ministerului] lucrează la fața locului”.

Guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Tsivilev, a spus că „nu există nicio comunicare” cu cei care au rămas în subteran. Kremlinul a spus că președintele Vladimir Putin a fost informat despre incident.

Potrivit site-ului de știri Baza, salvatorii încercau să ajungă la minerii care au rămas prinși, dar nu au putut ajunge la ei din cauza fumului puternic.

Agențiile de presă ruse au declarat că 39 de mineri sunt în prezent dispăruți.

Zece dintre morți au fost găsiți pe banda care transportă cărbunele la suprafață, a relatat un corespondent RFE/RL. Minerii sunt instruiți să sară pe banda rulantă în caz de urgență, a spus corespondentul.

Serghe Tsivilev a spus pe canalul său Telegram că decesul și rănile au fost cauzate de explozie.

Cel puțin 287 de persoane se aflau în interiorul minei dimineața devreme când a început incendiul, potrivit proprietarului minei, SDS-Ugol, una dintre cele mai mari companii de cărbune din Rusia.

O posibilă cauză a exploziei, care a avut loc la o adâncime de 250 de metri și nu a provocat distrugeri, ar fi putut fi aprinderea prafului de cărbune în puțul de ventilație, ceea ce a dus la răspândirea fumului în întregul sistem de ventilație.

Putin a ordonat oficialilor să facă tot posibilul pentru a limita proporțiile tragediei, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Președintele i-a instruit pe guvernatorul regional și ministrul interimar al situațiilor de urgență Aleksandr Chuprian să aranjeze asistența pentru răniți și să depună toate eforturile pentru a continua operațiunea de salvare”, a spus Peskov.

Mina Listvyazhnaya a fost deschisă în 2003.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG