Linkuri accesibilitate

Trei bărbaţi au fost reținuți la Copenhaga după exploziile de lângă Ambasada Israelului


Ofițerii de poliție danezi securizează zona din jurul ambasadei Israelului la Copenhaga, pe 2 octombrie 2024.
Ofițerii de poliție danezi securizează zona din jurul ambasadei Israelului la Copenhaga, pe 2 octombrie 2024.

Trei bărbaţi au fost arestaţi după exploziile care au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în apropierea Ambasadei Israelului într-un cartier de lux din Copenhaga.

Poliția daneză a anunțat miercuri că investighează două explozii produse în imediata apropiere a ambasadei Israelului la Copenhaga și că a reținut trei persoane pentru audieri.

„Doi bărbaţi au fost arestaţi într-un tren din gara principală, din Copenhaga, în timp ce a treia persoană a fost reținută în altă zonă a capitalei” daneze, a anunțat poliția daneză pe X.

Nu reiese din declarațiile poliției cum au făcut legătura între cei trei și explozii, remarcă AFP.

Nu au fost răniți în explozii, care au avut loc în jurul orei 3:20 dimineața, ora locală și nu a fost înregistrată nicio pagubă asupra clădirii în sine, a declarat ambasada Israelului într-un comunicat.

Zona în care au avut loc exploziile
Zona în care au avut loc exploziile

„Este clar că ambasada Israelului se află în imediata vecinătate și, în mod natural, acesta este și un unghi din care privim” evenimentele, a declarat reporterilor comisarul adjunct Jakob Hansen de la poliția din Copenhaga.

O zonă a fost izolată în jurul ambasadei, iar personalul militar danez înarmat a stat de pază, în timp ce anchetatorii purtând salopete au fost văzuți căutând indicii de la locul faptei.

Exploziile au avut loc pe fondul tensiunile din Orientul Mijlociu, după ce seara trecută Iranul a lansat un atac masiv cu rachete asupra Israelului.

Israelul, care luptă împotriva Hezbollahului susținut de Iran în Liban, a promis că va riposta, stârnind temerile că în regiune se va extinde un război.

Carolineskolen, o școală evreiască situată în apropierea ambasadei din capitala daneză, va rămâne închisă miercuri din cauza apropierii de locul exploziei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al comunității evreiești din Danemarca.

Ofițerii de poliție danezi păzesc zona în care au avut loc exploziile
Ofițerii de poliție danezi păzesc zona în care au avut loc exploziile

Au existat, de asemenea, mai multe incidente recente de securitate în apropierea ambasadei Israelului din vecina Suedia, unde poliția a declarat marți că investighează focuri de armă suspecte în zonă.

În ianuarie, o echipă antitero a poliției din Stockholm a evacuat ceea ce anchetatorii au numit un „obiect periculos” în afara clădirii ambasadei Israelului.

Incidentele din Suedia nu au provocat răni sau pagube semnificative.

Autoritățile suedeze au declarat că poliția a evitat mai multe atacuri puse la cale de serviciile secrete iraniene prin intermediul rețelelor de crimă organizată. Iranul a numit acuzațiile suedezilor „nefondate”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG