Linkuri accesibilitate

Explozii în ziua de Paște la trei biserici și trei hoteluri din Sri Lanka. Numărul victimelor crește. UPDATE


Ambulanță în fața bisericii St.Anthony, lovită de o explozie în timpul slujbei de Paște, la care participau peste 500 de persoane

UPDATE 3 Bilanţul atacurilor de duminică din Sri Lanka a crescut la 207 morţi şi 450 de răniţi. Şapte persoane au fost arestate şi trei poliţişti au murit în timpul unui raid la o locuinţă din Colombo, relatează Reuters.

“Avem informaţii de la toate spitalele că numărul morţilor este 207. În acest moment, se află în spitale 450 de răniţi în atacuri”, a anunţat Ruwan Gunasera, purtător de cuvânt al poliţiei locale.

UPDATE 2 Ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, la Digi 24, că nu există cetăţeni români morţi sau răniţi în atentatele din Sri Lanka, dar există un grup de opt copii cu însoţitori care se aflau în capitala ţării şi au fost duşi într-o unitate militară. Copiii erau într-un schimb de experienţă, fiind în siguranţă în acest moment. Meleşcanu a precizat că, în jurul orei 17.00, se va întruni Celula de Criză la sediul Ministerului de Externe.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe tuturor celor afectaţi de atacurle din Sri Lanka şi a afirmat că ” trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei”.

UPDATE 1 O a şaptea explozie a avut loc în Sri Lanka la un hotel din apropiere de grădina zoologică din Dehiwala-Mount Lavinia, situată la 20 de minute distanţă de capitala Colombo, relatează BBC. Numărul deceselor în rândul victimelor crește, ajungând la peste 150, potrivit CNN.

Trei biserici din Negombo, Batticaloa (evanghelică) și Colombo (catolică), districtul Kochchikade, au fost țintă, în timpul slujbei pascale. De asemenea, trei hoteluri de lux din Colombo, unde sunt cazați turiști veniți din toate colțurile lumii, s-au confruntat cu explozii. Autoritățile au restricționat instituit starea de asediu, care restricționează circulația de la ora 18.00 până în zori, la ora 6.00

Trei biserici și trei hoteluri din capitala Colombo și dintr-un oraș din apropiere au fost ținta unor explozii produse în ziua în care se sărbătorește Paștele catolic. Numărul victimelor este în creștere - este vorba despre peste 130 de morți, potrivit Reuters, și peste 400 de răniți. Mai devreme, erau raportați 30 de morți, potrivit Reuters și în jur de 50, după estimările BBC, precum și de peste 300 de răniți. Spitalele locale anunță creșterea numărului de victime, dintre care unele în stare gravă.

Autoritățile nu au anunțat natura atacului și nici nu au dat informații despre posibili autori până la ora publicării acestei știri.

Premierul, Ranil Wickremesinghe, a condamnat „atacul laș” asupra țării sale și a făcut apel la calm și unitate. El a convocat consiliul național de securitate, care urmeză să se întrunească în orele următoare.

Șase explozii au lovit în timpul slujbei de Paște la două dintre bisericile capitalei insulei Sri Lanka, situate în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Una dintre ele, St. Anthony, este istorică, datând din perioada colonială (țara a fost sub dominație britanică). A treia biserică este situată în Negombo, un oraș situat la nordul capitalei, Colombo.

BBC citează un martor de la explozia uneia dintre biserici - „Am auzit o explozie în jurul orei 8.45, dimineața. Oamenii fugeau, țipau că unii dintre enoriași au murit. Am intrat în biserică și am văzut corpuri întinse pe podea, pe care le-am acoperit cu plastic”. Potrivit poliției, la acea oră se aflau circa 500-600 de oameni la slujbă, în biserica St. Anthony.

Unul dintre hotelurile atacate, din Colombo, este cotat cu 5 stele, nefiind clar dacă sunt înregistrate victime în interior.

Potrivit AFP, printre victime se află și străini care își petreceau Paștele în această țară, renumită pentru plajele sale.

Este cea mai mare tragedie care a lovit insula în ultimii zece ani, după ce s-a instalat pacea în urma războiului civil și după eradicarea trupelor rebele tamile, în urma căruia au murit peste 100.000 de oameni, dintre care 40.000 au fost uciși în anii 2000, în ultima etapă a războiului, care a debutat în anii 80.

XS
SM
MD
LG