Linkuri accesibilitate

Dispozitive Hezbollah explodează din nou în Liban. 20 de morți și 450 de răniți


Stațiile de emisie-recepție folosite de gruparea Hezbollah au explodat miercuri în sudul Libanului, la o zi după ce și mii de pagere ale grupării au explodat. Acest atac recent a dus la moartea a 20 de persoane. 450 de persoane au fost rănite. Victimele de miercuri se adaugă celor 12 morți și 3.000 de răniți din atacurile de marți.

O sursă din Hezbollah, citată de The Guardian, a confirmat că walkie-talkie-urile folosite de grup au fost vizate în atacul de miercuri. Exploziile individuale au fost „de dimensiuni mici”, similare cu atacurile de marți.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a condamnat atacurile și a cerut reținere atât din partea Hezbollah, cât și a Israelului. Consiliul de Securitate al ONU a fost convocat vineri pentru a discuta exploziile fără precedent din Liban.

Guterres a sugerat că operațiunea ar fi putut fi planificată ca pregătire unui atac israelian major asupra Libanului.

„Evident, logica de a face toate aceste dispozitive să explodeze este de a o face ca un atac preventiv înainte de o operațiune militară majoră”, a declarat Guterres.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul își mută atenția militară către frontul cu Hezbollah, în timpul unei vizite la o bază aeriană miercuri.

„Centrul de greutate se deplasează spre nord, ceea ce înseamnă că redirecționăm din ce în ce mai mult forțele, resursele și energia spre nord”, a spus Gallant, adăugând că scopul este de a întoarce locuitorii strămutați din nord la casele lor.

El a felicitat în continuare Agenția de Informații israeliană, Mossad, pentru „marile realizări”, dar nu a revendicat responsabilitatea pentru cele două zile de atacuri din Liban.

Relatări din presa israeliană sugerează că premierul Beniamin Netanyahu și consilierii săi militari ar fi decis să detoneze dispozitivele săptămâna aceasta din cauza îngrijorărilor că Hezbollah era aproape de a descoperi operațiunea de captură a echipamentului de comunicații al grupării, care a fost lansată în urmă cu cel puțin cinci luni.

Negocierile pentru un armistițiu în Gaza, amenințate

Atacurile din Liban au început la doar o zi după ce consilierul administrației Biden, Amos Hochstein, s-a întâlnit cu premierul Beniamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Gallant într-un efort de a dezamorsa tensiunile cu Hezbollah.

Ulterior, premierul israelian a anunțat că întoarcerea a zeci de mii de rezidenți israelieni la casele lor din nordul Israelului a devenit un obiectiv cheie al războiului, sugerând că Israelul s-ar putea pregăti pentru o escaladare ulterioară.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, care vizitează Egiptul pentru a discuta propunerea condusă de SUA pentru o încetare a focului în Gaza, a părut să sugereze că Israelul a programat atacul pentru a deraia un potențial progres în aceste discuții.

„De nenumărate ori, am văzut un eveniment care. amenință să încetinească (procesul de negociere a unui armistițiu în Gaza - n.red), să-l oprească, să-l deraieze”, a spus el, cu privire la exploziile de marți din Liban. În mod neobișnuit, Blinken nu a fost programat să viziteze Israelul în timpul călătoriei în Orientul Mijlociu.

De la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat miercuri că este prea devreme pentru a evalua impactul exploziilor asupra negocierilor de încetare a focului.

Hezbollah a transmis într-o declarație că va continua să sprijine Hamas în Gaza și că Israelul ar trebui să aștepte un răspuns la „masacru”.

La rândul lui, ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a acuzat Israelul că împinge Orientul Mijlociu în pragul unui război regional prin orchestrarea unei escaladări periculoase pe mai multe fronturi.

SUA, care au negat orice implicare în explozii, au declarat că face eforturi diplomatice intense pentru a evita o escaladare a conflictului.

Posibile încălcări ale legislației internaționale

Între timp, diplomații și organizațiile pentru drepturile omului au avertizat că atacurile, care au vizat mii de pagere și sute de walkie-talkie-uri ale Hezbollah, considerată de de mai multe state occidentale organizație teroristă, au fost nediscriminatorii și au încălcat legislația privind drepturile omului.

„Vizarea simultană a mii de persoane, fie civili sau membri ai grupărilor armate, fără a ști cine deținea dispozitivele vizate, locația lor și împrejurimile lor în momentul atacului, încalcă dreptul internațional al drepturilor omului și, în măsura în care este aplicabil, dreptul internațional umanitar”, a declarat Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. într-o declarație.

„Dreptul internațional umanitar cutumiar interzice utilizarea capcanelor – obiecte de care civilii ar putea fi atrași sau sunt asociate cu utilizarea zilnică normală a civililor”, a declarat Lama Fakih, director Human Right Watch (HRW) pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

„Utilizarea unui dispozitiv exploziv a cărui locație exactă nu ar putea fi cunoscută în mod fiabil e ilegală, folosind un mijloc de atac care nu ar putea fi direcționat către o anumită țintă militară și, ca urmare, ar lovi ținte militare și civili fără distincție”, a spus oficialul HRW.

De asemenea, mai multe sisteme de energie solară au explodat în casele oamenilor din Liban, potrivit Agenției Naționale de Știri, rănind cel puțin o fată în orașul al-Zahrani, sudul Libanului.

Imaginile cu walkie-talkie-urile explodate examinate de Reuters au arătat un panou interior etichetat „ICOM” și „fabricat în Japonia”.

ICOM a declarat într-o scurtă declarație pe site-ul său că este la curent cu relatările din presă că walkie-talkie-urile cu autocolante cu logo-ul său au explodat în Liban.

„În prezent încercăm să stabilim faptele și vom oferi actualizări pe site-ul nostru pe măsură ce vor fi disponibile noi informații”, a transmis compania.

Ulterior, aceasta a transmis că nu este posibil să confirme dacă a livrat walkie-talkie-urile implicate în atac și că bateriile necesare pentru funcționarea dispozitivului, ale căror vânzări au fost întrerupte în urmă cu aproximativ 10 ani, au fost deja întrerupte. De asemenea, a spus că produsele sale au fost supuse unor procese stricte de reglementare stabilite de guvernul japonez.

Compania de comunicații cu sediul în Osaka are birouri în alte câteva țări, inclusiv SUA, Germania și China. Compania a declarat anterior că producția modelului IC-V82, care părea a fi modelul din imaginile văzute de Reuters, a fost eliminată treptat în 2014.

Mutări de trupe israeliene

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre atacuri, dar rapoartele sugerează că serviciile de securitate și de informații ale Israelului ar fi reușit să plaseze explozibili în mii de pagere cumpărate de Hezbollah.

Ministerul israelian al Apărării a mutat, de asemenea, Divizia 98, ale cărei forțe au luptat până de curând în Fâșia Gaza, în regiunea de nord a Israelului, după decizia cabinetului de a muta majoritatea capacităților militare în regiune. Divizia 98 se va alătura Diviziei 36, care a fost dislocată în nordul Israelului de câteva luni.

Între timp, armata israeliana a anunțat că zeci de rachete au fost trase din Liban în vestul Galileii miercuri după-amiaza, lovind zone deschise, fără a provoca victime.

O dronă, despre care se presupune că a fost lansată din Irak, a fost interceptată de un avion de luptă israelian miercuri dimineață, a mai transmis armata israeliană.

Știre redactată cu informații oferite de Reuters și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG