Linkuri accesibilitate

Explozii puternice la Mariupol, oraș controlat de ruși. Kievul refuză orice mediere de pace cu Rusia


De anul trecut, Mariupol a devenit un important punct de staţionare pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei.
De anul trecut, Mariupol a devenit un important punct de staţionare pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei.

Mai multe explozii puternice s-au auzit vineri seara în oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, care este sub controlul ruşilor de aproape un an. Un consilier al primarului ucrainean, aflat în afara oraşului, susţine că exploziile au avut loc la o bază a forţelor Moscovei, relatează CNN.

Consilierul Petro Andriuşcenko, care nu se află în Mariupol, a declarat pe Telegram că este vorba despre o bază ce găzduieşte aproximativ 150 de soldaţi ruşi şi care este folosită în principal pentru sprijinul apărării aeriene.

Consiliul Municipal din Mariupol, instituţie care se află în prezent în afara teritoriului ocupat de ruși a declarat tot pe Telegram că „trei explozii puternice au fost auzite de locuitorii din Mariupol". Informaţiile preliminare indică faptul că explozia a lovit o bază rusă de la aeroportul oraşului.

„Judecând după imagini, dacă informaţiile se confirmă, inamicul ar fi trebuit să sufere pierderi semnificative", comentează Consiliul.

Aflat la Lisabona, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina refuză orice mediere de pace cu Rusia care să nu excludă de la bun început orice pierdere teritorială pentru Kiev sau o încetare a luptelor.

„Niciun plan sau iniţiativă de pace, nicio mediere nu ar trebui să implice o pierdere legală sau reală de teritoriu ucrainean", a afirmat Kuleba la finalul unei întâlniri cu omologul său portughez Joao Gomes Cravinho.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri la Jeddah cu prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman şi i-a mulţumit pentru sprijinirea suveranităţi Ucrainei.

XS
SM
MD
LG