Linkuri accesibilitate

Extrema dreaptă ar putea intra la guvernare pentru prima dată în Estonia


Kaja Kallas, președinta Partidului Reformei desemnată să facă guvernul

Președinta partidului care a cîștigat alegerile din Estonia cu aproape 30%, Kaja Kallas a fost desemnată să facă guvernul, dar celelalte formațiuni i-au luat-o înainte și au bătut palma pentru o nouă majoritate, folosindu-se de locurile obținute de extremiști în legislativ

Estonia se apropie de formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern de coaliţie care ar include şi extrema dreaptă. Rezultatul negocierilor are loc la o lună după alegerile parlamentare. Acordul a fost încheiat între Partidul de Centru, cu orientare de centru-stânga, Partidul Pro Patria (Isamaa), conservator şi Partidul Conservator al Poporului (EKRE), de extremă dreapta.

Această coaliție lasă în afara guvernării formațiunea care a câștigat alegerile, Partidul Reformei cu circa 30%. Președintele estonian, Kersti Kaljulaid a desemnat-o deja pe Kaja Kallas, șefa Partidului Reformei pentru funcția de prim-ministru și are la dispoziţie 14 zile să încerce formarea unei coaliţii. Kaja Kallas este absolventă de drept, are 41 de ani a fost eurodeputată şi s-a dovedit o pro-europeană convinsă.

Coaliția care ar urma să facă guvernul, dacă lucrurile nu se schimbă s-ar baza pe 57 din cei 101 parlamentari şi ar lăsa în afara guvernului Partidului Reformei, de orientare liberală, care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri și 34 de mandate în legislativ. Partidul Reformei este condus de Kaja Kallas, fiica fostului prim-ministru şi comisar european Siim Kallas.

Partidul de Centru, care deţine 26 de mandate în legislativ, a respins orice colaborare cu Partidului Reformei, ceea ce face cumva imposibilă misiunea Kajei Kallas de a face guvernul în condiţiile în care euroentuziasmul său este în contradicție cu extrema dreaptă și cu Partidul Pro Patria, care deţin 19 şi, respectiv, 12 mandate în legislativ. O coaliţie doar cu social-democraţii, care au 10 mandate, nu ar fi suficientă pentru formarea unei majorităţi, dar Kaja Kallas a declarat că va încerca să obţină sprijin individual din partea unor parlamentari ai Partidului de Centru şi Pro Patria care ar fi nemulţumiţi de o cooptare a extremei drepte la guvernare.

Potrivit presei locale, în baza acordul de coaliţie tripartid, Juri Ratas, liderul Partidului de Centru îşi va păstra postul de premier în noul executiv în care cele trei partide din coaliţie vor avea fiecare câte cinci portofolii ministeriale. Ratas a fost criticat de partenerii săi din UE pentru intenţia de a aduce extrema dreaptă la guvernare.

XS
SM
MD
LG