Linkuri accesibilitate

Donald Trump amenință cu o mișcare fără precedent, suspendarea Congresului pentru că-i tergiversează numirile


Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat cu suspendarea temporară a Congresului, frustrat că legislativul se mișcă prea încet cu aprobarea candidaților săi pentru funcții de conducere, inclusiv cel nominalizat să conducă agenția federală de supraveghere a organizațiilor de presă finanțate din bani publici, cum sunt Vocea Americii (VoA) și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL).

Amenințarea, lansată la o conferință de presă din 15 aprilie, vine pe fondul recentelor acuzații de la Casa Albă, că Vocea Americii ar fi răspândit propagandă chineză în timpul pandemiei de coronavirus.

„Senatul ar trebui fie să-și facă datoria și să-i voteze pe cei numiți de mine, fie să se suspende oficial ca să-mi permită să fac numirile eu însumi”, a spus președintele Donald Trump.

Președintele s-a referit explicit la un mecanism din Constituție care-i permite președintelui să forțeze suspendarea Congresului pentru a-i permite să facă el numirile direct și nu cu votul majorității din Senat, controlată de republicani.

Niciun președinte nu a activat până acum acest mecanism.

În 2014, Curtea Supremă a decis în unanimitate că această mișcare nu poate fi făcută decât dacă Senatul este inapt să-și exercite atribuțiile oficiale.

Trump s-a referit la tergiversarea confirmării în Senat a realizatorului de documentare, Michael Pack, pe care el îl dorește la conducerea Agenției Americane pentru Mass-Media (U.S. Agency for Global Media) structură care supraveghează presa americană finanțată de contribuabili.

„Este blocat în comisie de doi ani, împiedicându-ne să gestionăm Vocea Americii. Foarte important”, a spus Trump, adăugând că ceea ce a auzit de la Vocea Americii este „dezgustător”.

Directorul VoA, Amanda Bennett, a respins săptămâna trecută criticile Casei Albe, notând că mass-media independentă, finanțată din bani publici, este liberă să arate toate părțile unei probleme și că, „este, de fapt, mandatată prin lege să o facă”.

Prin lege, presei americane internaționale îi este interzis să se adreseze publicului din Statele Unite.

XS
SM
MD
LG