Linkuri accesibilitate

Profesoara Diana, amenințată de un părinte și umilită de o elevă: # FărăApărare. Un film despre bullying


Poveste despre bullying: „De ce?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

Poveste despre bullying: „De ce?”

"Azi ce ai vrea să-și amintească fiecare copil? Ce vede el? Copii bătuți de alți copii? Live-uri pe Facebook cu profesori umiliți si agresați? Elevi stigmatizați pentru că au știut să rezolve o problemă la matematică?" se întreabă profesoara din filmul #FărăApărare, devenit viral

#FărăApărare este un scurtmetraj făcut de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi pentru a arăta câtă amploare a luat fenomenul de bullying din şcolile autohtone. În rolul principal joacă Medeea Marinescu.

Filmul este inspirat din cazuri reale, unde profesorii ajung victime ale agresiunilor din partea elevilor sau părinților. Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

În #FărăApărare profesoara Diana, interpretată de Medeea Marinescu își iubește profesia, numai că din cauza conflictelor cu o elevă și cu mama acesteia se vrea să renunțe la învățământ. Apar scene în care profesoara este apostrofată de elevă și amenințată de mama elevei.

Profesoara Diana are un monolog etic cu accente nostalgice prin care filmul încearcă să aducă în dezbaterea publică cele mai grave lucruri care se întâmplă în școli:”Te-ai făcut mare, dar și tu ai fost cândva copil, și te jucai în curtea școlii. Mai ții minte? Mai ții minte prima ta uniformă? Mai ții minte cum te-ai chinuit să faci primul a mic de mână? Sau când te-ai murdărit de color la primul tău desen? Cum ai împărțit primul pachețel de mâncare cu cineva din clasă? Mai ții minte ce emoții ai avut când i-ai dus doamnei învățătoare primul buchet de flori? Sau când ți-a spus că e bine?”

Reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu modul de prezentare al fenomenului bullying din școli, potrivit Hotnews, care îl citează pe Petru Apostoaia, liderul național al elevilor: ”ne-am uitat și noi la videoclip. Este posibil să existe situații de acel tip în școli, însă modul în care este realizat poate fi unul manipulativ. Scopul lor pare să fie cel de a-și promova proiectul de lege prin care cer statut asemănător celui de autoritate publică și alte aberații”.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi a precizat pentru că Ziarul de Iași, peste 10.000 de astfel de cazuri de bullying au loc anual în şcoli, cele mai multe nefiind făcute publice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG