Linkuri accesibilitate

Facebook a blocat conținutul de știri din Australia


Facebook a interzis distribuirea de conținut media pe platforma sa din Australia
Facebook a interzis distribuirea de conținut media pe platforma sa din Australia

Facebook a blocat utilizatorii din Australia să distribuie și să vizualizeze conținut de știri pe platformă, ca răspuns la o propunere de lege prin care autoritățile vor să oblige giganții din tehnologie să plătească pentru conținutul de știri, scrie BBC.

Australienii au descoperit că nu mai pot accesa paginile de Facebook ale site-urilor de știri locale și naționale în cursul dimineții de joi. Mai multe pagini guvernamentale din domeniul sanitar au fost, de asemenea, blocate. Ulterior, Facebook a afirmat că blocarea acelor pagini a fost o greșeală.

Nici persoanele din afara țării nu pot citi sau accesa nicio publicație de știri australiană de pe platformă.

Guvernul australian a criticat ferm măsura, declarând că aceasta demonstrează "imensa putere de piață a acestor giganți sociali digitali".

Trezorierul Josh Frydenberg a declarat că interzicerea site-urilor de știri a avut un „impact uriaș asupra comunității". Aproximativ 17 milioane de australieni vizitează site-ul social media în fiecare lună, mai arată sursa citată. El a declarat că guvernul s-a angajat să treacă legea și ar dori ca Facebook să rămână în Australia. „Dar cred că acțiunile lor de astăzi au fost inutile și greșite", a adăugat el.

Google a cedat

Decizia Facebook vine după ce și Google a criticat inițiativa legislativă din Australia, despre care a spus că nu reflectă modul în care funcționează internetul. Cu toate acestea, spre deosebire de Facebook, Google a semnat în ultimele zile acorduri de plată cu trei mass-media australiene majore, mai arată BBC.

Acțiunea Facebook a venit la doar câteva ore după ce Google a fost de acord să plătească Rupert Murdoch's News Corp pentru conținut de la site-uri de știri din imperiul său mass-media.

Autoritățile australiene au elaborat legile pentru a sprijini mass-media din țară în condițiile în care pentru fiecare 100 de dolari australieni cheltuiți pentru publicitatea digitală în presă, 81 de dolari merg la Google și la Facebook.

Reprezentanții Facebook spun că legea i-a pus în „fața unei alegeri dure”: de a se conforma actului normativ sau de a nu mai permite conținut de știri pe platforma din Australia.

Legea a încercat „să sancționeze Facebook pentru conținutul pe care nu l-a luat sau cerut", a declarat directorul general local al companiei, William Easton.

Facebook a declarat că a ajutat editorii australieni să câștige aproximativ 407 milioane de dolari anul trecut prin recomandări, în timp ce „câștigul platformei din știri este minim".

Conform interdicției, editorilor australieni li se interzice, de asemenea, să partajeze sau să posteze linkuri pe paginile lor de Facebook. Postul național de televiziune, ABC, și ziare precum The Sydney Morning Herald și The Australian au milioane de urmăritori.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG