Linkuri accesibilitate

Facebook a destructurat o operațiune rusească de influențare a alegătorilor de stânga din SUA


Facebook - generic

Facebook a avertizat, marți, că o operațiune rusească de influență care se prezenta ca fiind o platformă independentă de știri a țintit alegătorii de stânga din Statele Unite și Marea Britanie, inclusiv prin recrutarea de jurnaliști care să scrie despre politica internă, scrie agenția Reuters.

Facebook anunță că operațiunea, care s-a concentrat parțial pe politica din Statele Unite și tensiunile rasiale de dinaintea alegerilor prezidențiale, s-a desfășurat în jurul unei organizații media numite Peace Data.

Platforma opera 13 conturi de Facebook și două pagini, care au fost descoperite în luna mai și suspendate zilele acestea pentru folosirea de identități false și alte forme de „comportament neautentic coordonat".

Facebook spune că investigația sa „a descoperit legături cu indivizi asociați în trecut cu Agenţia de Cercetare a Internetului", o companie din Sankt Petersburg, despre care serviciile de informații americane au afirmat că s-a aflat în centrul eforturilor Rusiei de a influența alegerile din 2016.

Platforma Twitter a anunțat, de asemenea, că a suspendat cinci conturi ca parte a unei operațiuni care poate „fi atribuită cu siguranță unor actori statali ruși".

Peace Data nu a oferit un răspuns la o solicitare făcută de Reuters, așa cum nici oficiali ruși nu au fost disponibil pentru a reacționa. Rusia a negat în trecut orice acuzație din Statele Unite privind încercări de influențare a alegerilor, afirmând că nu se implică în politica internă a altor state.

Investigatori de la firma de analiză a datelor din social media Graphika au studiat operațiunea și afirmă că Peace Data a urmărit predominant grupurile de stânga din Statele Unite și Marea Britanie, dar a avut postări și despre evenimente din alte state, printre care Algeria sau Egipt.

Ei arată că platforma a promovat mesaje critice la adresa vocilor de dreapta sau de centru-stânga, iar în Statele Unite a urmărit „cu atenție în special tensiunile rasiale și politice", inclusiv protestele și criticile la adresa președintelui Donald Trump și a contracandidatului său democrat, Joe Biden.

Șeful departamentului pentru securitate cibbernetică din cadrul Facebook, Nathaniel Gleicher, a arătat că echipa sa a acționat în baza unei informații de la FBI și a suspendat conturile înainte de a ajunge să aibă un număr mare de urmăritori. Doar 14.000 de persoane urmăreau unul sau mai multe din conturile suspendate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG