Linkuri accesibilitate

Facebook elimină sute de conturi false cu legături cu Rusia


Facebook a anunțat joi seară eliminarea a trei rețele de influență care aveau numeroase conturi false pe rețea și care încălcau politica companiei. Toate aveau legături cu Rusia.

În total au fost eliminate sute de conturi false cu legături cu serviciul de spionaj al armatei ruse sau cu actori sprijiniți de Kremlin implicați în eforturi precedente de a influența politica din Statele Unite, inclusiv alegerile din 2016.

Șeful diviziei de securitate a Facebook, Nathaniel Gleicher, a precizat că operațiunile nu se concentrau doar pe Statele Unite, au avut urmăritori puțini și nu au țintit direct alegerile din 2020.

Dar el a avertizat că sunt asociate cu actori care s-au implicat în trecut în influențarea alegerilor, inclusiv privind scurgerea mail-urilor lui Hillary Clinton în urmă cu patru ani.

Conturile false sunt asociate cu celebra Internet Research Agency, ferma de troli din Rusia implicată în influențarea alegerilor din 2016.

O mare parte a activității rețelelor s-a concentrat pe crearea de „persoane fictive”, inclusiv unele care se prezentau ca jurnaliști sau redactori pentru a direcționa traficul către site-urile web create de aceștia, care se pretind a fi mijloace de comunicare în masă independente sau grupuri de reflecție, a spus Facebook.

Cea mai mare rețea, care acoperea 301 de grupuri, pagini și conturi, era legată de serviciile de informații militare rusești. Procurorii americani au acuzat serviciile de informații militare că se află în spatele intervenției electorale a Rusiei din 2016.

Această rețea s-a concentrat în principal pe „Orientul Îndepărtat, țările vecine ale Rusiei și Siria” și a postat despre știri și evenimente curente, „inclusiv războiul civil sirian, politica internă turcă, problemele geopolitice din regiunea Asia-Pacific, NATO, războiul în Ucraina și politica în țările baltice, Georgia, Armenia, Ucraina, Rusia, Belarus și SUA. " Facebook a declarat că rețeaua nu a avut „aproape nicio audiență” atunci când a fost eliminată.

O a doua rețea mai mică a fost, de asemenea, conectată la serviciile de informații rusești și a implicat 37 de conturi și pagini, concentrându-se în principal pe Belarus și alte țări vecine.

Facebook a declarat că a treia rețea, formată din doar 10 conturi, pagini și grupuri, este legată de Internet Research Agency. S-a concentrat în principal pe Turcia, Europa și SUA, postând linkuri către articole de un site web extern pe care îl controla, numit United World International.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG