Linkuri accesibilitate

Familia Iohannis a mai pierdut o casă în instanță și trebuie să restituie 260.000 de euro obținuți din chirii


Soții Klaus și Carmen Iohannis
Soții Klaus și Carmen Iohannis

Familia președintelui Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu în beneficiul statului român și banii obținuți din închirierea lor.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a publicat miercuri, pe 25 septembrie, decizia în cazul unui litigiu din 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu, din strada Magheru 35, care a aparținut soției președintelui, Carmen Iohannis, mamei sale și unei familii, Baștea.

Între 1999 și 2008, casa aparținuse lui Ion Baștea, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis. Familia Iohannis a cumpărat imobilul de la Ion Baștea.

Litigiul bloca recuperarea de către stat a altui imobil din Sibiu pierdut în instanță de familia Iohannis în noiembrie 2015 – un spațiu comercial din strada Nicolae Bălcescu 29.

Anul trecut, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) explicau într-un răspuns pentru G4Media.ro că, din cauza litigiilor privind moștenirea, nu pot recupera un alt imobil din Sibiu, din strada Bălcescu 29, un spațiu comercial pierdut în instanță de familia Iohannis în noiembrie 2015, și nici cei 260.000 de euro obținuți din închirierea sa. Din cauza procesului, succesiunea a fost suspendată de un notar din Avrig.

În urma deciziei Curții Supreme, publicate miercuri, un notar poate deschide procedura de succesiune prin care statul român să fie declarat moștenitor al imobilelor, iar familia prezidențială poate fi executată silit pentru recuperarea sumelor obținute din chirii.

Prin decizia publicată miercuri, Curtea Supremă a respins recursul făcut anul trecut de Rodica Baștea, stabilită în SUA, prietenă de familie cu Klaus Iohannis. Ea a cerut anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35 și a pierdut procesul la toate instanțele inferioare: Tribunalul Hunedoara și la Curtea de Apel Alba.

Marți, ea a pierdut și recursul făcut la Curtea Supremă împotriva acestor decizii ale instanțelor inferioare, ceea ce deschide calea ANAF pentru recuperarea prejudiciului înregistrat de statul român prin plata chiriilor încasate de familia Iohannnis, adică 260.000 de euro.

„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ.

Spațiul comercial din Bălcescu 29, care a aparținut familiei prezidențiale între 1999 și 2016, și a fost închiriat Raiffeisen Bank i-a adus venituri de peste 260.000 de euro, potrivit riseproject.ro. Cu banii încasați din chirie, președintele a cumpărat alte trei case de pe urma cărora încasează, de asemenea, venituri din chirii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG