Linkuri accesibilitate

Fără amenzi până luni pentru cei care nu respectă interdicțiile de deplasare


Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a prezentat joi noapte noile măsuri și interdicții ce sunt introduse odată cu decretarea stării de alertă pentru 30 de zile în România.

Dacă prin hotărârea CNSSU se introduc o serie de interdicții, precum cea de a ieși din localitate, cu unele excepții ce trebuie stipulate într-o declarație pe proprie răspundere, în hotărâre nu sunt prevăzute însă amenzi pentru încălcarea restricției de deplasare și nici pentru nepurtarea măștilor în spațiul public.

Hotărârea prevede doar că „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

Lipsa amenzilor din hotărâre vine ca urmare a deciziei CCR care stipulează clar că restrângerea de drepturi și libertăți se poate face doar prin lege, astfel Guvernul nu poate impune restricții și sancțiuni, singurul abilitat fiind Parlamentul care emite legi.

Dispozițiile articolului 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 „sunt constituționale numai în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale” (85), spune Curtea Constituțională în motivarea publicată joi.

Mai exact, în starea de alertă Guvernul nu poate emite acte administrative prin care să restrângă drepturi și libertăți fundamentale.

De asemenea, Curtea constată că „legiuitorul delegat nu poate delega la rândul său unei autorități/entități administrative ceea ce el însuși nu deține în competență (...) rezultă că afectarea/restrângerea drepturilor sau libertăților fundamentale nu se poate realiza decât prin lege, ca act formal al Parlamentului” (80), se mai spune în documentul citat.

Astfel, conform motivării CCR, Comitetul Național Special pentru Situații de Urgență nu va avea autoritatea de a restrânge drepturile și libertățile cetățenilor în timpul stării de alertă.

Hotărârea reglementează starea de alertă până luni, când va intra în vigoare o lege adoptată de Parlament în acest sens. Respectiva lege prevede că „circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.

Mai exact, prin adoptarea târzie a legii care prevede măsurile din starea de urgență, România intră într-un vid legislativ timp de trei zile în care autoritățile nu pot impune prin sancțiuni restricțiile și măsurile de prevenție impuse până la intrarea în vigoare pe 15 mai a legii privind starea de alertă.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG