Linkuri accesibilitate

Fără petreceri publice de Revelion și cu recomandarea de a petrece vacanța acasă


Raed Arafat afirmă că Revelionul din acest an va arăta foarte diferit de cele precedente, în condițiile pandemiei de coronavirus, și recomandă românilor să aleagă destinații interne pentru a petrece vacanța de sărbători.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani - eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 - nu cred! Nu cred!”, a subliniat coordonatorul DSU, într-o emisiune la Digi24.

Deciziile vor fi luate în baza situației epidemiologice „prin noiembrie", dar Arafat insistă că interesul va fi mereu cel pentru protecția generală a populației.

„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie - care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion”, a spus Arafat.

Recomandarea pentru a petrece vacanța în țară vine pe fondul lipsei de predictibilitate privind evoluția epidemiologică din Europa și riscul introducerii într-un timp scurt a unor măsuri restrictive.

„Îmi pare rău, știu că nu toți vor fi de acord cu ce spun acum, mai ales cei care organizează excursii în exterior, dar uitați-vă și acum. Acum e totul OK, peste 10 zile o țară vine și-ți spune: cei care vin din România - carantină 14 zile, cei care vin din Franța - carantina 14 zile etc. și te trezești în situația că nu mai poți să-ți faci concediul afară. Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară, fără discuție, asta e realitatea", a arătat secretarul de stat din MAI.

El a spus că totul va putea începe să se schimbe din momentul în care apare un vaccin autorizat și testat. Șeful DSU este însă sceptic că un astfel de vaccin ar putea apărea până în luna noiembrie, astfel încât el să fie și distribuit, dar primul trimestru al anului viitor ar fi un termen mai realist, pentru că există deja câteva variante de vaccin promițătoare.

XS
SM
MD
LG