Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în Fâşia Gaza, după noi bombardamente. Dronă lansată spre casa premierului Netanyahu


Imagien cu caracter ilustrativ, cu o încercare de stingere a focului după un atac lansat de Israel în centrul Fâşiei Gaza.
Imagien cu caracter ilustrativ, cu o încercare de stingere a focului după un atac lansat de Israel în centrul Fâşiei Gaza.

Peste 50 de persoane au murit în Fâşia Gaza, după mai multe bombardamente lansate de armata israeliană, în ultimele 24 de ore. O dronă a fost lansată din Liban spre casa premierului israelian Beniamin Netanyahu, concomitent cu două „baraje” de proiectile lansate din Liban în nordul Israelului.

Chiar dacă uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar a fost privită de oficiali ai aliaţilor Israelului ca un posibil pas spre încetarea focului în Fâşia Gaza, conflictul între armata israeliană şi gruparea militantă, respectiv între Israel şi Hezbollah, se dovedeşte în continuare intens.

În Fâşia Gaza, peste 50 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în mai multe bombardamente israeliene, în mai puţin de 24 de ore, potrivit agenţiilor de presă.

Etaje din partea superioară a spitalului indonezian din Beit Lahia au fost lovite de atacuri ale armatei israeliene, care ar fi deschis focul şi în clădire şi în curtea acesteia, provocând panică în rândul pacienţilor şi al personalului, a transmis Ministerul palestinian al Sănătăţii - controlat de Hamas - citat de Associated Press (AP).

De asemenea, au fost lovite etaje superioare şi la spitalul Al-Awda din Jabalia, mai mulţi membri ai personalului fiind răniţi, conform conducerii unităţii medicale, citaţi de AP.

Cel puţin 10 persoane, între care doi copii, au murit în urma unui atac asupra unei case din centrul Gazei, în oraşul Zawayda, potrivit oficialilor de la spitalul al-Aqsa unde au fost transportate victimele. Alte 11 persoane, din aceeaşi familie, au murit în urma unei lovituri armate în tabăra de refugiaţi din Maghazi, potrivit reprezentanţilor spitalului din Deir-al-Balah.

În ambele cazuri, un jurnalist al AP a numărat cadavrele celor decedaţi, transmite agenţia de presă.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost bombardate cel puţin trei case din nordul Gazei, în Jabalia. Cel puţin 30 de persoane, mai mult de jumătate dintre ei femei şi copii, şi-au pierdut viaţa, a spus Fares Abu Hamza, şeful serviciului de ambulanţă şi urgenţă din subordinea Ministerului sănătăţii, conform AP. Cel puţin 80 de persoane au fost rănite.

Războiul Hamas - Israel a dus la strămutarea, dintr-o regiune în alta (altele) a aproape 90% din populaţia de aproxinativ 2,3 milioane de oameni din Fâşia Gaza. Aceştia se confruntă cu dificultăţi majore în procurarea apei, a hranei, a medicamentelor şi a combustibilului, aminteşte agenţia de presă.

Dronă îndreptată spre casa lui Beniamin Netanyahu

Sâmbătă, autorităţile israeliene au transmis că o dronă a fost lansată în direcţia casei premierului Benjamin Netanyahu, din Cezareea. Nici el, nici soţia acestuia nu se aflau la reşedinţă, conform Biroului premierului, transmite Agenţia France Presse (AFP).

În imagine, forţele de securitate israeliene verifică o stradă din apropierea zonei în care autorităţile Israelului spun că o dronă a fost lansată spre casa premierului Beniamin Netanyahu, din Cezareea, Israel.
În imagine, forţele de securitate israeliene verifică o stradă din apropierea zonei în care autorităţile Israelului spun că o dronă a fost lansată spre casa premierului Beniamin Netanyahu, din Cezareea, Israel.

Armata israeliană a anunţat că - pe lângă drona lansată în direcţia casei premierului - aproximativ 55 de proiectile au fost lansate sâmbătă dimineaţă, în două „baraje” separate în nordul Israelului, din Liban, conform AP. Unele proiectile au fost interceptate, potrivit armatei, nefiind înregistrate victime.

Tot sâmbătă, armata israeliană a anunţat că l-a ucis pe comandantul adjunct al Hezbolah, Nasser Rashid, care ar fi supervizat atacuri împotriva Israelului, în oraşul sudic Bint Jbeil.

În Liban, un atac israelian a lovit o maşină de pe o autostradă principală de la nord de Beirut, omorând două persoane, conform Ministerului Sănătăţii libanez, conform agenţiilor de presă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG