Linkuri accesibilitate

Fata gay și fata moșneagului. Revista presei maghiare


O carte de povești apărută zilele acestea la Budapesta încearcă să prezinte universul prinților și al fetelor de împărați și din perspectivă gay. Deranjul e cât casa.
O carte de povești apărută zilele acestea la Budapesta încearcă să prezinte universul prinților și al fetelor de împărați și din perspectivă gay. Deranjul e cât casa.

Povești de trezit adulții. Un târgumureșean, preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Propagandă de război în 2020? Salariile medicilor se vor dubla. Vine Republica Sovietică Ungară. Manual de istorie a secuilor. Alungarea CEU, un abuz. Maghiarii ardeleni: rămâne cum am stabilit. Muzica prea tare.

CE AU VRUT SĂ SPUNĂ AUTORII // Petiții, strângeri de semnături, tocarea paginilor, rățoieli și răfuieli între comentatori, analize și talk-shouri aprinse, și câte și mai câte. Cam așa arată tabloul agendei publice din Ungaria ultimelor zile, după lansarea cărții Lumea basmelor este a tuturor, care încearcă să prezinte universul prinților și al fetelor de împărați și din perspectivă gay. Deranjul e cât casa. În zgomotul mediatic creat de vocile celor două tabere, oameni care în bună măsură nici n-au apucat să citească cartea, jurnaliștii de la nou-înființata Telex, formată din echipa demisionară de la Index, cel mai titrat site al Ungariei, s-au dus la locul potrivit: editorul și cele două autoare ale cărții. Un video-interviu care alungă dilemele. HungarianSpektrum se întreabă, însă, dacă tot scandalul creat de lacheii media ai lui Viktor Orbán nu este cumva doar primul pas al unui plan prin care guvernul ungar încearcă să urmeze pașii homofobi ai Poloniei. Oricum ar fi, când tragem linie, de vină este tot inamicul public nr. 1: György Soros.

DE PUS PE ȘPAGĂ // Telex anunță că salariile medicilor din Ungaria s-ar putea dubla după ce guvernul a acceptat o propunere în acest sens făcută de Colegiului Medicilor. În tot cazul, măririle salariale vor fi semnificative, scrie publicația maghiară, iar propunerea legislativă va fi înaintată spre dezbătere în Parlament încă de luni. Măsurile ar intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Dacă propunerea va fi votată în forma actuală, un medic rezident va primi 680 000 de foriți brut lunar (1895 de euro), un medic specialist, cu zece ani vechime, va primi 1,3 milioane de forinți (3623 de euro), iar unul cu aproape 40 de ani experiență va avea un salar de 2 milioane de forinți (5574 de euro). Condițiile impuse de executivul de la Budapesta sunt pe măsură: medicii vor putea lucra part time în clinici private doar cu aprobare și de două ori pe ani vor putea fi mutați într-un alt spital sau chiar într-un alt oraș.

LEX CEU // Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis marți, în procesul cunoscut drept Comisia Europeană vs. Ungaria, că autoritățile maghiare au încălcat legile UE și acordurile internaționale prin măsurile impuse în mediul universitar care au îngreunat posibilitatea ca instituții universitare străine să desfășoare activități pe teritoriul Ungariei, scrie RFE. Cu toate acestea, Central European University, principala victimă a măsurilor, rămâne universitate austriacă, spune Éva Fodor, prorector al instituției, într-un interviu SzabadEurópa. O completează György Soros: decizia a venit prea târziu.

Decizia CJUE vine ca urmare a unei plângeri din partea Comisiei Europene și este una dintre numeroasele probleme în care UE s-a confruntat cu poziția dură a premierului Orbán. Bruxelles și Budapesta s-au mai confruntat și înprivința altor teme: migrația, minoritățile și măsurile de sporire a controlului de stat asupra instanțelor, mass-media și ONG-urilor.

URSS.HU // Ziarul pro-guvernamental MagyarNemzet a realizat un interviu cu István Tarlós, recent debarcatul primar al Budapestei și proaspăt ales cetățean de onoare al capitalei ungare. Tarlós vorbește despre perspectivele politice ale Ungariei și îi sfătuiește pe politicienii aflați la guvernare să aibă grijă ce teme promovează pe agenda publică, cât spațiu acordă subiectelor umflate și cum gestionează comunicarea politică, pentru a nu da șanse unei coaliții de stânga să ajungă la putere, situație în care ar putea veni vremuri cu vendete de tipul celor din Republica Sovietică Ungară.

NICĂIERI NU-I CA DEPARTE DE CASĂ. // Majoritatea maghiarilor ardeleni plecați din țară spun că se simt foarte bine acolo unde sunt și nu au de gând să se întoarcă în România. Mai exact, doar o mică parte a lor își bat capul să revină acasă, arată autorii unui studiu realizat de Institutul Bálványos. Cifrele și restul detaliilor cercetării le puteți afla în TransylvaniaNow.

LOC PE VECI // Cimitirul militar din Valea Uzului aparține comunei Sânmartin. E decizia luată, prin sentinţă definitivă, de Curtea de Apel din Târgu-Mureş, care a respins solicitarea oraşului Dărmăneşti de a se anula hotărârea Consiliului Local din Sânmartin prin care cimitirul a trecut în proprietatea publică a comunei, anunță Krónika.

MAKE HUNGARY GREAT AGAIN? // Propagandă de război? O fi periculos? Sau este doar o campanie scumpă și kitschoasă de însuflețire patriotică?, se întreabă jurnaliștii de la Transindex, preluând reacția opiniei publice maghiare, pe marginea unei campanii de amploare organizată de Centrul pentru Drepturi Fundamentale din Ungaria. Cu titlul Dreptate, forță, înălțare!, campania conține imagini foto și video care aduc aminte de scene din cele două conflagrații mondiale. Insuficient de clară, inițiativa a intrigat și a revoltat multă lume. Anikó Katona, specialistă în propaganda vizuală a Primului Război Mondial, încearcă să facă lumină.

O ISTORIE A SECUILOR // Miercuri a fost lansată la Bucureşti versiunea în limba română a volumului Istoria ilustrată a secuilor. Gusztáv Mihály Hermann, coordonatorul ştiinţific al cărții, a spus, citat de MTI, că a reprezentat o mare provocare faptul că această publicaţie, care iniţial a fost un manual în limba maghiară, are peste zece autori, ceea ce a făcut necesară armonizarea mai multor stiluri, lucru deloc uşor. Apoi, după ce cartea a fost tradusă în limba română, au trebuit avute în vedere şi sensibilităţile cititorilor români, respectiv a fost modificat şi limbajul mai simplu, astfel încât cartea să se adreseze şi adulţilor, şi istoricilor, nu doar elevilor, a mai spus Hermann. Este în pregătire şi o ediţie în limba engleză a cărții, mai notează agenția ungară de presă.

MINORITAR x 2 // Potrivit unui studiu publicat joi, în Transilvania trăiesc peste 100 000 de romi vorbitori de limbă maghiară, adică 8,4% din populaţia de etnie maghiară. Studiul a fost realizat de portalul Erdélystat.ro, pe baza sondajului SocioRoMap, din 2016, realizat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj. Potrivit studiului, în România, în evidenţele administraţiilor locale, există aproximativ 1,23 de milioane de romi, dublu faţă de numărul celor care s-au declarat romi la ultimul recensământ. 37,7% dintre romi, adică 474 000 de persoane, trăiesc în Transilvania şi reprezintă 7% din populaţia regiunii, scrie MTI.

FFW // Punctul: Târgumureșeanul András Zsolt Varga desemnat preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei. // NapiHu scrie că pandemia pare să facă ravagii mai mari în Ungaria decât criza financiară din 2008. // Transindex are un interviu în exclusivitate cu Gyula Szép, directorul Operei Maghiare din Cluj, despre dosarul său de Securitate. // Face toți banii să fii politician în Bihor. O investigație Átlátszó prezintă cum și câtă avere au strâns politicienii maghiari ai locului. // Transindex: De ce este un moment de cotitură alegerea de către ciangăii din județul Bacău a unui primar maghiar. // SzabadEurópa: În jur de 70 de organizații civice revendică garanții pentru protejarea marilor lacuri ale Ungariei. // PoliceHu: Un bărbat de 53 de ani a dat muzica prea tare într-un tramvai din Budapesta. Călătorii i-au atras atenția așa că a pus mâna pe armă. Până la sfârșitul piesei pe care o asculta a sosit și poliția. // Republica: Mândri că bem lapte românesc… din Ungaria. Patriotismul cu orice preț și reclamele mincinoase de la TV. // Oameni, idei, atitudini: Imre Tóth în dialog cu Emil Hurezeanu. Două părți (aici și aici) ale unui interviu de colecție din 1985. // Popularul portal ThisIsColossal prezintă lucrări miniaturale ale artistei Ágnes Herczeg ce ilustrează scene pastorale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG