Zilele trecute, Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS la primăria Timișoarei reclama public refuzul primăriei de a elibera autorizația pentru amplasarea corturilor necesare adunării semnăturilor prevăzute de lege pentru cadidații la alegerile locale.
„De trei săptămâni încercăm să obținem autorizația Primăriei să amplasăm corturi în oraș. Considerăm că doar cu corturi putem asigura toate condițiile necesare de siguranță pentru strângerea de semnături. Primăria insistă să aducem un aviz de la Direcția Județeană de Sănătate Publică (DSP). Așa că ne-am adresat acum o săptămână și DSP.... Am întrebat colegii din țară dacă lor li s-a solicitat așa ceva. Previzibil, e o noutate absolută. Timișoara, primul oraș liber…”, scria Dominic Fritz pe Facebook în 28 iulie. Pentru candidatura sa sunt necesare 1700 de semnături, iar candidatul la Consiliul Județean Timiș, Cristian Moș are nevoie de 3200, conform Legii 115/2015 reactualizată în 2020. Prin adresa cu nr. 0164/15.07.2020, Comisia de Avizare a adunărilor publice din PMT cerea să fie prezentat „în prealabil avizul DSP Timiș”.
Răspunsul DSP Timiș transmis în 29 iulie cu nr.19133 tuturor partidelor care au depus cereri de aviz epidemiologic invocă lipsa competenței instutuției în acest caz:„Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș este în măsură să comunice că avizul epidemiologic solicitat nu face obiectul actelor de reglementare sanitară emise de DSPJ Timiș”.
Nici acest document semnat de medicul-șef Călin Muntean nu pare să fi mulțumit primăria:„Ni s-a spus că documentul DSP nu are toate semnăturile, deci nu poate fi luat în considerație”, a declarat Dominic Fritz pentru Radio Europa liberă, adăugând că USR-PLUS dorește să organizeze strângerea de semnături în condiții de siguranță sanitară, cu pixuri de unică folosință, dezinfectanți etc. USR se plânge că este ținta unor șicane repetate în condițiile competiției cu candidatul PNL, Nicolae Robu. Dealtfel, și în urmă cu doi ani strângerea semnăturilor pentru campania #Fără penali în funcții publice a fost obstrucționată de poliția locală.
Comisia de Avizare a adunărilor publice al cărui președinte este city-managerul Robert Kristoff, a oferit presei un răspuns ambiguu:„Toate solicitările sunt în așteptare. Nu am spus nimănui nici da, nici nu. Am cerut de la DSP un punct de vedere legat de condițiile igienico-sanitare care trebuie îndeplinite, pentru ca activitatea de strângere de semnături să se desfășoare în siguranță, în contextul pandemiei”.
Un comunicat postat în 30 iulie, seara târziu, pe pagina publică a primarului Robu, blamează în cuvinte grele „victimizarea unui alt partid” și extinde un „aviz” al DSP Timiș dat Partidului Verde pentru toți solicitanții: „având în vedere avizul dat de DSP solicitării Partidului Verde, noi, de pe poziția noastră fobică la adresa birocrației și pierderii de timp, în general, extrapolăm valabilitatea acelui aviz conex tuturor solicitărilor, atât deja depuse la Primărie, cât și viitoare, ale tuturor celorlalte partide și îl considerăm Anexă implicită la aprobarea PMT”.
Avizul cu nr. 19367 datat 27 iulie (anterior celui adresat tuturor partidelor) arată că activitatea descrisă de Partidul Verde poate avea loc cu respectarea H.G.553/15.07.2020 privind purtarea măștii de protecție, precum și a Ordinului 3577/831/2020. Documentul are patru semnături, dar nu și pe cea a medicului-șef. Bâlbâiala DSP Timiș produce tensiuni politice, dar și tergiversarea unor acțiuni electorale.
Nu toate partidele doresc să pună corturi. Călin Dobra, președintele PSD Timiș, președintele Consiliului Județean Timiș și candidat pentru aceeași funcție, consideră că în corturi s-ar putea crea aglomerație.„Vrem să evităm orice aglomerare de persoane în condițiile epidemiei. Se adună semnături prin abordarea persoanelor, se ocupă echipa de campanie”, a precizat pentru Radio Europa liberă.
Marius Craina, candidatul Pro România pentru funcția de primar, ne-a răspuns că și-ar dori corturi „pentru vizibilitate și pentru ca oamenii să cunoască intenția noastră de a candida. Chiar eu aș merge, în limita timpului, să strâng semnături, să mă întâlnesc cu oamenii”. Candidatul pentru județ, Adrian Pau, crede că nu e nevoie de corturi, semnăturile se vor strânge prin relații personale și prin asumarea de către echipa de campanie a colectării.
Cristian Brâncovan, candidat independent la șefia Consiliului Județean Timiș, abordează diferit situația bazându-se pe experiența sa de activist civic și organizator al multor proteste sau acțiuni ale galeriei echipei de fotbal Poli Timișoara.„Am depus o declarație de adunare publică la primărie conform Legii 60/1991, care nu necesită autorizare, nici avizare. Mi-am instalat o masă și o umbrelă în Piața Operei, am pus dezinfectant, am luat măsuri de igienă, adun acolo cele 3200 de semnături necesare. A venit poliția locală, m-a legitimat, a plecat”, ne-a declarat Brâncovan. Tânărul candidat iese zilnic în centrul orașului pentru semnături dar nu a văzut reprezentanți ai partidelor mari – PNL, PSD – colectând semnături, deci suspectează că pot fi folosite și liste vechi. Modificarea legii alegerilor locale în sensul admiterii semnăturii electronice pe liste facilitează reutilizarea listelor de la alte alegeri, crede Brâncovan.
„Nu există așa ceva!”, a respins Nicolae Robu ipoteza, întrebat de Radio Europa liberă în calitatea sa de președinte PNL Timiș. Viceprimarul Dan Diaconu se ocupă de colectarea semnăturilor în Timișoara, el distribuie sarcinile și rezolvă problema cu membrii și simpatizanții partidului.