Linkuri accesibilitate

FBI a arestat trei presupuși neonaziști. Stare de urgență în Virginia


Cei trei, printre care și un rezervist, fost militar canadian, sunt presupuși membri ai grupării neonaziste The Base
Cei trei, printre care și un rezervist, fost militar canadian, sunt presupuși membri ai grupării neonaziste The Base

FBI a arestat joi trei suspecți, membri ai unui grup neonazist care aveau arme și sperau să înceapă un război în SUA, cu doar câteva zile înainte de un miting planificat pentru drepturile purtătorilor de arme din Virginia, la care urmează să participe mii de oameni, au anunțat oficialii joi, citați de Reuters.

Arestările au loc după ce guvernatorul statului Virginia, Ralph Northam, a declarat stare de urgență și a interzis orice arme în jurul terenului Capitolului din Richmond, spunând că anchetatorii au văzut grupuri care amenințau cu violențe.

Bărbații au fost arestați în Maryland și urmează să apară în fața instanței federale, a declarat pentru Reuters o sursă din anchetă.

Mai multe mii de suporteri pentru drepturile purtătorilor de armă au planificat pentru luni un mare miting la Richmond, capitala Virginiei, ca răspuns la presiunea noului legislativ de stat controlat de democrați împotriva legilor armelor.

Virginia, unde democrații au preluat controlul legislativului promițând legi mai puternice asupra armelor, a devenit cel mai recent punct focal pentru dezbaterea controversată americană în jurul dreptului de a purta arme. Multe grupări pentru drepturile purtătorilor de arme susțin că, de fapt, Constituția Statelor Unite le garantează dreptul de a deține orice armă de foc. Cei care s-au opus spun că legile ar ajuta la reducerea numărului de oameni uciși în fiecare an cu ajutorul armelor.

Potrivit unei plângeri penale înaintate în fața Curții din Maryland, bărbații arestați sunt: Brian Mark Lemley Jr, Patrik Jordan Mathews, rezervist, fost militar canadian și William Garfield Bilbrough.

Cei trei sunt presupuși membri ai grupării neonaziste The Base. În cadrul procesului de judecată, FBI a spus că a monitorizat chaturile criptate dintre membrii grupului, în care au discutat despre crearea unui stat etnic alb și despre acte de violență împotriva minorităților.

XS
SM
MD
LG