Linkuri accesibilitate

„Femeile curajoase din Belarus”, nominalizate la Premiul Saharov al Parlamentului European


Candidata la președinție Svetlana Țihanovskaia (centru), Veronika Țepkalo (stânga) și Maria Kolesnikova (dreapta)
Candidata la președinție Svetlana Țihanovskaia (centru), Veronika Țepkalo (stânga) și Maria Kolesnikova (dreapta)

„Femeile curajoase din Belarus”, Svetlana Țihanovskaia, Maria Kolesnikova și Veronika Țepkalo, au fost nominalizate în Parlamentul European pentru Premiul Saharov din acest an.

Trio-ul a fost nominalizat de al doilea grup ca mărime din cameră, socialiștii și democrații (S&D).

Într-un comunicat de presă care anunță decizia, Kati Piri, vicepreședinte S&D, a spus că „suntem ferm convinși că Premiul Saharov din acest an ar trebui să onoreze femeile curajoase din Belarus care luptă pentru libertate și democrație în țara lor. Suntem inspirați în special de cele trei femei care au condus campania opoziției pentru alegerile prezidențiale de luna trecută, în încercarea de a-l elimina pe dictatorul autocratic Alexandr Lukașenka.

Și alte grupuri din Parlamentul European urmează să-și anunțe propriile nominalizări la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Cu toate acestea, surse de la Bruxelles au declarat pentru RFE / RL că toate grupurile politice ar opta pentru principalele grupuri politice se apleacă spre susținerea propunerii S&D.

Termenul limită pentru nominalizări este 17 septembrie, trei candidați urmând să fie selectați pe 12 octombrie înainte ca decizia finală cu privire la laureatul 2020 să fie anunțată pe 22 octombrie.

Premiul anual pentru drepturile omului poartă numele fizicianului și disidentului sovietic Andrei Saharov și a fost înființat în 1988 de Parlamentul European pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Asociația jurnaliștilor din Belarus și fostul candidat la președinția din Belarus Alexandr Milinkievič au primit premiul în 2004 și, respectiv, în 2006.

XS
SM
MD
LG