Linkuri accesibilitate

Patronul de la Ferma Dacilor, arestat. Procurorii spun că victimele n-au avut nicio șansă


Incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor a izbucnit în zorii zilei de 26 decembrie 2023.
Incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor a izbucnit în zorii zilei de 26 decembrie 2023.

Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au decis miercuri seară arestarea omului de afaceri Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor. Decizia nu este definitivă.

În schimb ceilalți doi administratori, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit doar arest la domiciliu, în ciuda faptului că procurorii au cerut mandat de arestare de 30 de zile pentru toți trei.

Dinicu era cel care, de fapt, a înființat și administrat complexul turistic de la Tohani.

Cei trei administratori au fost acuzați de ucidere din culpă și distrugere din culpă cu consecința producerii unui dezastru.

Știrea inițială

Incendiul de la Ferma Dacilor a fost posibil pentru că administratorii săi au încălcat timp de șapte ani legea privind asigurarea condițiilor de cazare, spun anchetatorii în ordonanța prin care cer arestarea lor.

Cei trei administratori ai pensiunii au creat, astfel, condițiile pentru ca victimele incendiului să nu aibă nicio șansă de a se salva, spun procurorii Parchetului Tribunalului Prahova.

Miercuri, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală față de administratorul statutar și cei doi administratori de fapt ai societății comerciale care administrează complexul turistic Ferma Dacilor din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova.

Față de cei trei, procurorul de caz a cerut miercuri arestarea lor preventivă pentru 30 de zile pentru acuzația de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Punerea în mișcare a acțiunii penale succede punerii sub urmărire penală, denotă o etapă avansată a anchetei, cu deținerea unor probe care confirmă acuzațiile și precede întocmirea rechizitoriului prin care inculpații sunt trimiși în fața instanței.

Procurorii spun că, din probele pe care le-au administrat până în prezent, nu există indicii care să confirme ipoteza lansată de patronul Cornel Dinicu privind o mână criminală care ar fi pus focul.

Anchetatorii infirmă și teza lansată de Dinicu privind fluctuațiile de curent care ar fi fost în rețeaua de energie electrică și care ar explica declanșarea incendiului.

Ei spun că, de fapt, instalația a fost făcută pentru alimentarea unei pompe cu apă de 8 kilowați, cu mult sub necesarul de energie electrică al pensiunii și că mansarda a fost realizată din material ușor inflamabil, fără căi de evacuare optime, care încadrează construcția la gradul cinci de rezistență la foc, cel mai defavorabil grad.

„Șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”, afirmă anchetatorii.

Ce spun procurorii

În perioada 2016 – 2023, până în ziua în care s-a produs tragedia, cei trei administratori „au desfășurat în mod convergent și sistematic demersuri” pentru ca Ferma Dacilor să ofere cazare și vacanțe de scurtă durată, dar cu „încălcarea repetată” a legii, spun procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Astfel,

  • construcția corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost făcută în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire;
  • demersurile și măsurile dispuse de autorități pentru intrarea în legalitate au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, adică a legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și a legii privind calitatea în construcții;
  • unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor legii privind apărarea împotriva incendiilor, a hotărârii de guvern privind construcțiile care trebuie autorizate pentru securitatea la incendiu, fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Aceste trei încălcări esențiale ale legii au creat premisele izbucnirii și propagării incendiului din 26 decembrie, spun anchetatorii.

În urmă cu o săptămână, pe 26 decembrie 2023, în jurul orei 05:45, un incendiu a dus la distrugerea întregului imobil și la moartea a șapte persoane.

Procurorii vorbesc de „efectul termic al curentului electric”, adică supraîncărcarea rețelei și suprasolicitarea sa.

Societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non-casnic tip persoană fizică, cu un loc de consum cu denumirea „pompă de apă” având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

Lanț de încălcări ale legii

Pe de altă parte, anchetatorii atrag atenția că:

a) imobilul a fost construit fără autorizație de contrucție;

b) mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul cinci de rezistență la foc, cel mai defavorabil grad;

c) imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale;

d) imobilul a fost ridicat fără solicitarea vreunui aviz de la ISU Prahova;

e) construcția a fost dotată cu o centrală de alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum și

f) imobilul avea o instalație electrică cu mult subdimensionată, instalată să deservească o pompă de apă de doar 8 kilowați, cu mult subdimensionată față de nevoile reale ale complexului turistic.

Toate aceste detalii îi poziționează pe administratori în culpă față de producerea dezastrului, așa cum este acesta descris de lege. Anchetatorii spun că toate aceste condiții privitoare la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare au lipsit victimele de orice șansă de a se salva.

„(...) îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece în condițiile descrise, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente.”

Deși nu exclud niciuna dintre posibilități privind izbucnirea incendiului, ei spun că „materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului.”

Anchetatorii spun că în continuare derulează activități de urmărire penală care „urmăresc administrarea unui probatoriu complex”.

Mai multe persoane au fost conduse marți la Parchet pentru audieri. La finalul lor, administratorii pensiunii au fost reținuți.

Ferma Dacilor funcționa de mai mulți ani fără autorizații. În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au făcut un control la pensiune. Deşi nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii i-au permis în continuare funcționarea și au sancționat patronii doar cu un avertisment.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că în 2019, la controlul făcut la Ferma Dacilor, complexul turistic ar fi putut fi închis, conform legii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG